Artsen zonder Grenzen


Nieuwe aidsremmer voorlopig niet beschikbaar voor ontwikkelingslanden

15/03/2006 17:40 -- Artsen zonder Grenzen eist dat geneesmiddelenfabrikant Abbott Laboratories de verbeterde versie van de aidsremmer lopinavir/ritonavir beschikbaar maakt voor haar patiënten. In bepaalde gevallen betekent het medicijn het verschil tussen leven en dood voor mensen met HIV/aids.

Ook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is lopinavir/ritonavir essentieel voor de behandeling van patiënten die resistent zijn geworden tegen de zogenaamde eerstelijns medicatie. Hun aantal neemt snel toe en er is geen alternatief voor lopinavir/ritonavir.

Abott introduceerde vorig jaar een versie die buiten de koeling en zelfs bij tropische temperaturen kan worden bewaard. Die variant is bij uitstek geschikt voor veel arme landen met miljoenen HIV/aids-patiënten.
Abbott wil de nieuwe versie eerst in Europa introduceren. Dat betekent dat het nog jaren kan duren voordat het voor ontwikkelingslanden te krijgen zal zijn.

Artsen zonder Grenzen heeft vandaag bij Abbott een order geplaatst voor de projecten in onder meer Thailand, Guatemala, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Zimbabwe. In een open brief aan de president-directeur van Abbott, mede ondertekend door prominente aids-onderzoekers, heeft Artsen zonder Grenzen gevraagd het middel onmiddellijk beschikbaar te maken voor HIV/aids-patiënten in ontwikkelingslanden. Abbott is wereldwijd actief. In Nederland produceert het medicijnen en heeft het een logistiek centrum.

Zie voor meer informatie de website van de medicijnencampagne van Artsen zonder Grenzen. (Engels)