Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 17 / 2006

Gemeenten organiseren sportproject

Kollum, 15 maart 2006

De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel organiseren een sportproject voor mensen van 18 t/m 75 jaar met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking. Dit gebeurt in het kader van het breedtesportproject "Geef me de 5". Uit de enquête, uitgevoerd in 2005, blijkt een behoefte aan aangepaste sport- en bewegingsmogelijkheden in voornoemde categorie.

Resultaten enquête "Aangepast Sporten"
In juni 2005 is door het breedtesportproject "Geef me de 5" een enquête `aangepast sporten' gehouden onder WVG-geïndiceerden in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel. Dit inventariserend onderzoek is uitgevoerd om zicht te krijgen op de huidige sportdeelname, wensen en behoeften van een grote groep mensen met een beperking.
In totaal zijn 2.430 enquêtes verspreid, waarvan 656 ingevuld zijn terugontvangen. Een respons van 27%. Het onderzoek heeft veel gegevens opgeleverd. Uit de enquête is gebleken dat 60% van de respondenten niet aan sport doet. De lichamelijke beperking is voor de meeste mensen de grootste belemmering om te gaan sporten. Een op de vijf sporters weet niet welke aangepaste sporten er in de regio zijn. Verder wordt door een aantal mensen aangegeven dat ze geen zin hebben om te sporten of dat de financiële situatie sporten niet toelaat.
260 respondenten hebben aangegeven aan sport te doen. De meest genoemde reden om sport te beoefenen is om gezond te blijven. Daarnaast zien veel respondenten sport als ontspanning of doen ze aan sport voor de gezelligheid. Uit de enquête komt verder naar voren dat er een behoefte is aan sport- en bewegingsactiviteiten. 297 respondenten hebben dit aangegeven (45%). De meeste behoefte is er aan zwemmen, algemene conditietraining, gymnastiek, fietsen, wandelen en dansen.
Ook is de geënquêteerden gevraagd naar de mening voer het huidige sportaanbod. 24% geeft aan dat er voldoende sportmogelijkheden zijn. 27% is van mening dat er onvoldoende sportaanbod in de regio is.

Uit de enquête is onder andere naar voren gekomen dat er behoefte is aan aangepaste sport- en bewegingsmogelijkheden. Het breedtesportproject "Geef me de 5" organiseert daarom een sportproject voor mensen van 18 t/m 75 jaar met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking. Het project is bedoeld voor mensen die niet of nauwelijks sportief actief zijn. In het kader van dit project kunnen mensen hun fitheid laten meten, deelnemen aan een bewegingsintroductieprogramma en informatie en advies krijgen over het sportaanbod in de regio. Het breedtesportproject inventariseert momenteel de sportmogelijkheden voor mensen met een lichamelijke beperking.

De eerste fitheidstest is op maandag 3 april 2006 vanaf 16.00 uur in sporthal "De Trimmer" in Dokkum. Op woensdag 5 april wordt er vanaf 16.00 uur een fitheidstest gehouden in sporthal "De Westermar" in Burgum.
Vervolgens kan deelgenomen worden aan een gratis bewegingsintroductieprogramma. Deze kennismaking bestaat uit een serie van drie lessen, waarbij onder leiding van deskundig kader gesport gaat worden. De activiteiten worden aangepast aan de mogelijkheden van iedere deelnemer, zoals lichtere materialen, meer rustmomenten, e.d.. Na de zomervakantie is er bij voldoende deelname een vervolgprogramma. WVG-geïndiceerden in de leeftijd van 18 t/m 75 jaar die woonachting zijn in de gemeente Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland c.a. of Tytsjerksteradiel hebben afgelopen week een brief van de gemeente ontvangen, waarin ze worden uitgenodigd om mee te doen aan de fitheidstest.
Mensen die niet WVG-geïndiceerd zijn, maar wel een chronische aandoening of een lichamelijke beperking hebben en mee willen doen aan de fitheidstesten, kunnen een opgaveformulier opvragen bij Minne Eelkema van de gemeente Dongeradeel (0519-298787) of Aukje Dijkstra van de gemeente Kollumerland c.a. (0511-458885). Hier zijn ook de exemplaren van de uitwerking van de enquête op te vragen.


---
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.