Provincie Noord-Holland

9-3-2006

Onderwerp

Gedeputeerde staten pleiten voor uitbreiding bestaande snelwegen A9-A1-A6

Esther Hessel

Gedeputeerde staten van Noord-Holland pleiten bij de minister van Verkeer en Waterstaat voor uitbreiding van de bestaande wegverbinding A9-A1-A6. Met deze zogenaamde stroomlijnvariant wordt bij Muiden een aquaduct gebouwd, een verbrede Gaasperdammerweg verdiept aangelegd en kan de Gaasperdammerweg ter hoogte van woonbebouwing worden overkluisd.

Gedeputeerde staten vinden dat uitbreiding van de bestaande rijkswegen A6-A1-A9 tussen Schiphol-Amsterdam-Almere (stroomlijnvariant) niet alleen een uitstekende oplossing biedt voor de bereikheidsproblemen, maar ook de beste waarborg is voor behoud en verbetering van het waardevolle landschap tussen Amsterdam en Gooi en de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder.
De huidige brug bij Muiden wordt vervangen door een aquaduct en een deel van de A1 wordt iets verlegd en verdiept, waardoor op het oude terrein van de kruitfabriek woningbouw mogelijk wordt en Muiden af is van het lawaai van de brug.
Bovendien wordt de ecologie verbeterd doordat de natte as van het Groene Hart kan doorlopen naar de Oostvaardersplassen.

Het college dringt er bij het Kabinet op aan om tempo te houden in de procedure.
Gedeputeerde staten pleiten er daarom voor de ander varianten zoals een tunneltracé A6-A9 niet verder te onderzoeken. Naar verwachting neemt het Kabinet vóór de zomer een besluit op hoofdlijnen over de wegverbinding tussen Schiphol-Amsterdam-Almere.

Het standpunt van het college sluit aan bij het Manifest De Uitweg, waarvan de provincie Noord-Holland een van de initiatiefnemer was. Dit Manifest is ondertekend door een groot aantal partijen en tot op vandaag is dat in Noord-Holland niet veranderd.