Ingezonden persbericht


Grave, 17 februari 2006

ARTHUR JAPIN LEEST BOEKENWEEKGESCHENK ZELF VOOR BIJ FNB

Uniek voor de Boekenweek van dit jaar is dat auteur Arthur Japin zelf het door hem geschreven Boekenweekgeschenk in gaat lezen. Dit doet hij in een opnamestudio te Utrecht van FNB, dé organisatie in Nederland die aangepaste lectuur en informatie maakt voor mensen met een leeshandicap. Deze gesproken uitgave is vanaf 15 maart gratis (en uitsluitend voor leesgehandicapten) bij FNB verkrijgbaar. Naast deze gesproken versie zal het Boekenweekgeschenk evenals het Boekenweekessay, geschreven door Paul Witteman, ook in braille verschijnen. Op deze manier kunnen blinden, slechtzienden, dyslectici en andere mensen die problemen ervaren met het lezen van gedrukt materiaal deze uitgave op hetzelfde moment lezen als mensen zonder leeshandicap.

Onder het motto 'Boem Paukeslag; schrijvers en muziek' wordt van woensdag 15 tot en met zaterdag 25 maart aanstaande de Boekenweek 2006 gehouden. In deze periode is 'De grote wereld', geschreven door Arthur Japin, het bijbehorende Boekenweekgeschenk. FNB heeft naast het Boekenweekgeschenk ook verschillende titels in de collectie die dit jaar in het Boekenweekmagazine staan vermeld.

FNB is verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leeshandicap. Zo beschikt FNB over een collectie van ruim 50.000 gesproken en meer dan 6.000 romans en licht informatieve boeken in braille. Ook zijn er ongeveer 300 verschillende kranten en tijdschriften in gesproken vorm. Scholieren en studenten kunnen hun studie- en vaklectuur in gesproken vorm, in braille of in vergrote vorm bij FNB aanvragen. Daarnaast is er een ruime collectie aan digitale uitgaven van kranten, tijdschriften en studie en vaklectuur via de internetservice www.anderslezen.nl beschikbaar voor mensen met een leeshandicap.

Kijk voor meer informatie op: www.fnb.nl en www.anderslezen.nl.