Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Arnhem, 15 maart 2006

Nieuwe houtsoort Accoya op UK-markt door samenwerking Titan Wood en BSW Timber

Accys Technologies PLC (www.accsysplc.com) brengt Accoya, een nieuw soort hout met kwaliteiten gelijk aan klasse 1 hardhout, op de markt in de UK en Ierland. Accys Technologies' volledige dochter Titan Wood BV (www.titanwood.com) heeft daartoe een overeenkomst getekend met BSW Timber, de grootste houtzagerij in de UK. Door het tekenen van de contracten wordt BSW Timber de exclusieve producent en leverancier van het nieuwe houtsoort Accoya binnen de UK en Ierland.

De overeenkomst is een logisch gevolg van twee jaar gezamenlijk onderzoek en 'customer trials' met een aantal fabrikanten van fijn timmerwerk (raamkozijnen en deuren) binnen de UK. Daarnaast is er intensief samengewerkt met specialistische industriele partners van coatings en aanverwante producten. Met de overeenkomst investeert BSW (www.bsw.co.uk ) in de exclusieve rechten van het op de markt brengen van Accoya. Deze ontwikkeling staat in een lijn met de bedrijfsstrategie van Accys Technologies PLC.

Paul Barham, de algemeen directeur van BSW: "Het merk Accoya past prima binnen de toenemende vraag van de bouwsector naar duurzaam, onderhoudsvriendelijk en competatief geprijsd constructiemateriaal. Accoya is een revolutionair product met harde kwaliteitsgaranties die voortkomen uit vele jaren van research. Wij zijn overtuigd van een aanzienlijk marktpotentieel binnen de UK waar Accoya een passend substituut vormt voor tropisch hardhout en kunstmatige alternatieven bij een exterieure toepassing."

Edward Pratt, CEO van Accsys Technologies: "Als erkend marktleider binnen de houtbranch met meer dan 150 jaar handelsgeschiedenis, vormt BSW een perfecte partner voor Titan Wood. De investering van BSW in Accoya is een krachtige bevestiging van het marktpotentieel van dit kwalitatief hoogwaardige bouwmateriaal. Door de overeenkomst is het mogelijk geworden Accoya nog sneller beschikbaar te stellen aan architecten, ingenieurs, lokale gemeenten, bedrijven en consumenten die actief op zoek zijn naar betrouwbaar, duurzaam en mooi bouwmateriaal."

Ed Suttie, van het onafhankelijk en toonaangevend onderzoeks-, consultancy en testbureau BRE: "Een belangrijk deel van het toepassen van duurzaam hout zal in de toekomst in toenemende mate afhangen van innovatieve technologieën zoals houtacetylatie. Ik ben opgetogen dat de belofte van houtacetylatie nu eindelijk op de markt gebracht wordt. Dit is fantastisch nieuws voor zowel de houtbranch als de consument van houtproducten."

Accoya wordt geproduceerd door Titan Wood (gevestigd te Arnhem) op basis van een gepatenteerd proces, dat zachthoutsoorten en minder duurzaam hardhout verandert in een nieuwe houtsoort. Accoya bevat geen giftige of houtvreemde stoffen. Hierdoor is Accoya volledig recyclebaar en daarom veel milieuvriendelijker dan de meeste, andere (kunstmatige) alternatieven voor tropisch hardhout. Acetylatie van hout is een proces dat de celstructuur van het hout verandert. In houtcellen zitten de zogenaamde hydroxylgroepen die vocht kunnen opnemen en afstaan hetgeen de krimp en rek van hout tot gevolg heeft in wisselende klimaten. Deze hydroxylgroepen zijn ook de plaatsen waar micro-organismen beginnen het hout aan te tasten. Door het hout te laten reageren met azijnzuuranhydryde (keukenazijn zonder water) worden de hydroxylgroepen omgezet naar acetylgroepen waardoor zowel de dimensiestabiliteit en de duurzaamheid enorm verbeterd worden. Omdat er in hout van nature al acetylgroepen voorkomen, bevat Accoya geen giftige stoffen. Acetylateren is geen oppervlaktebehandeling, maar dringt helemaal door in het hout. Het resultaat van het procédé is meetbaar en daardoor kunnen er harde garanties op de kwaliteit worden gegeven.