Premiere film Houwer: Pieter van Vollenhove ook aanwezig

Huijskens & istha


- Geactualiseerd Persbericht -

Premier Jan Peter Balkenende en mr. Pieter van Vollenhoven bij première nieuwe Nederlandse speelfilm.

Filmpremière 'Het Woeden Der Gehele Wereld' primeur voor hofstad Den Haag.

A.s. maandag vindt in bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag de feestelijke première plaats van de nieuwe speelfilm van producent Rob Houwer en regisseur Guido Pieters Het Woeden der Gehele Wereld. Als eregast woont Minister President Jan Peter Balkenende, evenals mr. Pieter van Vollenhoven en vele prominente genodigden onder de 600 gasten deze première bij.

Nooit eerder vond de landelijke première van een Nederlandse speelfilm in regeringszetel Den Haag plaats. Producent Houwer heeft hier bewust voor gekozen en viert er met Het Woeden der Gehele Wereld zijn jubileum als filmmaker. Hij kon destijds met een beurs van het Haagse Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen aan een buitenlandse filmacademie studeren: het begin van zijn carrière .

Het Woeden der Gehele Wereld is Rob Houwer's 15e Nederlandse speelfilm. Zijn productie Soldaat van Oranje kreeg de status van 'nationaal filmmonument', Turks Fruit blijft met 3,5 miljoen bioscoopbezoekers de bestbezochte Nederlandse speelfilm aller tijden en Houwer's tekenfilm Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel met Marten Toonders stripfiguren Olivier B. Bommel en Tom Poes, wedijverde ook internationaal met Walt Disney.

Het Woeden der Gehele Wereld is de vrije verfilming van het gelijknamige boek van auteur Maarten 't Hart en draait vanaf donderdag 16 maart in 40 bioscopen in Nederland. TROS-TV zendt een dag eerder op Nederland 2 een documentaire uit over de ontstaansgeschiedenis. De wortels van het filmverhaal liggen, net als bij de met de 'Gouden Strop' bekroonde roman, bij de Duitse aanval op Rotterdam in 1940. Maar de film speelt vooral eind jaren '50, tijdens de wederopbouw van ons land. Net als in de roman staat daarbij de moord in Maassluis op een in de Tweede Wereldoorlog collaborerende politieman centraal.

(Einde bericht)