Gemeente Zoetermeer

Donderdag 16 maart: Dag van de Leerplicht

Donderdag 16 maart aanstaande is de landelijke Dag van de Leerplicht 2006. Op die dag vinden overal in het land acties plaats om aandacht te vragen voor het handhaven van de leerplicht. De gemeente Zoetermeer doet hier actief aan mee met een tweetal activiteiten.

Op 16 maart bezoeken de wethouder van onderwijs Gemma Smid-Marsman en de leerplichtambtenaren een aantal basisscholen en het ID-college. Ze delen flyers over de leerplicht uit aan ouders en de jongeren. De te laatkomers en/of hun ouders zullen worden aangesproken. Daarnaast hebben de achtste groepen van alle Zoetermeerse basisscholen een lesbrief over de leerplicht ontvangen. Als onderdeel van de lesbrief kunnen leerlingen een poster ontwerpen met als thema Leerplicht. De klas met de beste poster wint een prijs. De prijs bestaat uit een geheel verzorgd uitje naar de bioscoop. In samenwerking met de gemeente stelt bioscoop Utopolis Zoetermeer vrijkaarten beschikbaar.

Tijdens deze derde landelijke Dag van de Leerplicht organiseren meer dan 130 gemeenten in Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van scholen, ouders en leerlingen. De rijksoverheid en gemeenten werken voor dit project nauw met elkaar samen. Schoolverzuim leidt tot grote maatschappelijke problemen. Jongeren die op straat zwerven of die geen baan hebben, worden sneller verleid tot criminaliteit. Daardoor nemen de kosten van criminaliteitspreventie, maar ook de gevoelens van onveiligheid bij mensen toe. Bovendien is de druk op sociale voorzieningen groter als er minder opgeleiden zijn. Redenen genoeg om het onderwerp brede aandacht te geven.