Gemeente Amsterdam

Dag van de leerlplicht

14 maart 2006
---

Op donderdag 16 maart is het voor de derde achtereenvolgende keer de Dag van de Leerplicht. Deze dag is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs in Amsterdam meldde vorig jaar 3.500 leerplichtigen aan wegens ongeoorloofd verzuim. Het Regionaal Meldpunt (RMC) kreeg 5.000 meldingen van nieuwe voortijdig schoolverlaters. Veel teveel als het aan de Samenwerkende Amsterdamse Stadsdelen (SAS) ligt. Suikerspin eten op de Dam

Met de voorlichtingskrant `De krant voor nu en later' en een `Leerplichtspektakel' houden de stadsdelen de leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs helemaal `bij de les'. Zoals R&B zanger Brace zegt: `Jij jaloers op mijn succes? Ik ben jaloers op jouw diploma!'

Krant Leerplicht en RMC `Krant voor nu en later'

De Samenwerkende Amsterdamse Stadsdelen verspreiden op de Amsterdamse Dag van de Leerplicht en RMC 55.000 voorlichtingskranten op ruim 100 schoollocaties. SAS wil Amsterdamse jongeren via de `krant voor nu en later' informeren over het belang van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een havo - vwo diploma of een afgeronde mbo-opleiding op niveau 2.

Postercampagne en event

Posters in de scholen wijzen Amsterdamse leerlingen vanaf 10 maart op de komst van de krant. Op 16 maart om 08:30 opent Theatergroep TenDerde op het Brederocollege in Amsterdam Noord met een indrukwekkende percussieband een spektakel over naar school gaan. Daarna trekt de groep naar stadsdeel Slotervaart en Zuidoost om daar op enkele andere scholen hun optreden voort te zetten.

VNMBOleerlingen tijdens schooltour4-5meicomite 7apr 2005 Op veel Amsterdamse scholen delen leerplichtambtenaren en RMC-casemanagers, herkenbaar gekleed in t-shirt, de `krant voor nu en later' uit in de klas of aan de poort.

Op het Nova College vindt een jongerendebat plaats over de verlenging van de leerplicht tot 18 jaar. Dit debat wordt georganiseerd door het ministerie van OC en W.

Stadsdeel ZuiderAmstel

In stadsdeel ZuiderAmstel bezoekt stadsdeelwethouder Onderwijs Erik Koldenhof, samen met de leerplichtambtenaren van ZuiderAmstel diverse basisscholen. Een dag later geeft hij gastcolleges op middelbare scholen.