AutoRai

Kia bouwt eerste eigen fabriek in USA

(3/16/2006)
De opeenvolgende successen van het wereldmerk Kia kennen geen grenzen. Kort na de opening in 2006 van de eerste Europese fabriek in Zilina (Slowakije), zal in 2007 de productiestart volgen in de tweede Kia fabriek in Yancheng (China). En nu besluit Kia om te investeren in de eerste eigen fabriek in de USA.
Kia Motors Corporation brengt de productie van haar populaire modellen naar de klanten toe. Het Koreaanse merk spreidt de vleugels naar het vasteland van China, Europa en nu ook de USA. Op 13 maart is de overeenkomst getekend voor de bouw van de eerste fabriek op Amerikaanse bodem in West Point (Georgia).

Investering van $ 1,2 miljard, productie start in 2009 Voor gouverneur Sonny Perdue van Georgia was het de moeite van een reis naar Seoul waard, omdat de ondertekening van de overeenkomst 4.500 full-time banen naar zijn kiezers brengt. Hiervan zullen 2.500 medewerkers direct bij Kia in dienst kunnen treden. Vijf of zes toeleveranciers zullen in de nabijheid van de Amerikaanse Kia fabriek nog eens 2.000 medewerkers aanstellen. De investering voor de bouw van de fabriek is omgerekend ongeveer één miljard euro.

Capaciteit voor 300.000 eenheden in 2010
âKia Motors begint aan een zeer sterke groeifase in de USA en de beslissing van KMC om een fabriek te bouwen in Georgia is het meest recente bewijs voor de nauwe band tussen Kia en de landen waar Kia klanten wonen,â aldus Euisun Chung, President en CEO (Chief Executive Officer) van Kia Motors Corporation. âKia heeft reeds enorme investeringen gedaan om aan de eisen en wensen van Amerikaanse consumenten tegemoet te komen en deze nieuwe fabriek zal fraai ontworpen voertuigen produceren van hoge kwaliteit, met de veiligheidsvoorzieningen én de betaalbaarheid die klanten verwachten van Kia.â

Momenteel loopt een bouwprogramma van $ 87 miljoen voor een nieuw hoofdkantoor in Irvine (California), dat in december 2006 gereed zal zijn. Hierin is een 6.000 m2 grote ontwerpstudio begrepen. In de afgelopen vier jaar heeft Kia meer dan $ 300 miljoen in Amerika geïnvesteerd, waaronder een hoogst modern centrum voor onderzoek en ontwikkeling in Ann Arbor (Michigan), een speciaal gebouwde testbaan in Mojave (California) en participatie in de grootste ontwerpstudio van automobielen in California.

Volgende stap na fabrieken in Europa en China
Kia heeft in Amerika een volledige portfolio van modellen en kan bogen op 12 jaren met onafgebroken verkooprecords. In 2005 zijn in de USA 275.871 Kiaâs verkocht. Kia verwacht de verkoopcijfers in Noord Amerika (USA en Canada) verder te zien stijgen met 15% in 2006 en heeft een prognose van 800.000 eenheden tegen het jaar 2010.

De Europese fabriek van Kia in Zilina (Slowakije) nadert zijn voltooiing. Het aanvankelijke productievolume bedraagt 100.000 voertuigen vanaf medio november 2006 en deze capaciteit zal spoedig verdubbelen naar 200.000 Kiaâs medio 2008. Kia zal in haar eerste Europese fabriek een nieuwe middenklasser bouwen, gebaseerd op de Ceeâd conceptcar die onlangs in Genève te zien was. De productielijnen in Zilina zullen verder kunnen groeien naar 300.000 eenheden. Met inbegrip van een tiental tot een dozijn toeleveranciers ontstaan in de regio circa 10.000 arbeidsplaatsen. Zilina ligt iets ten zuiden van het drielandenpunt van Tsjechië, Polen en Slowakije.

In China heeft Kia sinds 1998 reeds een fabriek in gebruik, in de vorm van een joint venture onder de naam Dongfeng Yueda Kia. Deze faciliteiten blijven bestaan naast een nieuwe fabriek die vanaf medio 2007 nog eens 300.000 eenheden zal produceren. De totale productiecapaciteit in China komt hiermee op 430.000 stuks. De Kiaâs die in China worden geproduceerd zijn enkel voor de Chinese markt bestemd.

BedrijfsautoRAI.nl