29
30
31

> Maart 2006

Berlijns hotel alleen toegankelijk voor vrouwen Het kleine maar bijzondere Berlijnse hotel Artemisia (12 kamers, dakterras, vergaderruimte en kleine kunstgalerie) staat alleen open voor vrouwelijke gasten. Het noemt zich een hotel met `Frauenpower'. Het is eigendom van een Italiaanse en een Zwitserse vrouw. Het zeer centraal gelegen hotel in de Duitse hoofdstad is niet alleen zeer geschikt voor zakenvrouwen, maar ook voor toeristen die zich lekker willen laten verwennen. Het hotel besteedt veel aandacht aan `wellness'. Onder meer zijn (op afspraak) massages mogelijk.

Het hotel biedt regelmatig arrangementen aan en komt ook van tijd tot tijd met last-minute aanbiedingen. Op verzoek worden persoonlijke offertes gemaakt.

Meer informatie: Frauenhotel Artemisia, Brandenburgische Straße 18, D-10707 Berlijn, tel. 00 49. 30 8738905, fax 00 49. 30 8618653, e-mail: artemisia@frauenhotel-berlin.de en internet: www.frauenhotel-berlin.de

Kamermuziek à la carte op de Iburg
Het kuuroord Bad Iburg ten zuiden van Osnabrück komt met een klinkend arrangement onder de titel `Kamermuziek à la carte', waarbij het fraaie kasteel Die Iburg centraal staat. In het kasteel worden regelmatig hoogwaardige klassieke concerten gehouden. Het eerstvolgende concert in deze serie is op zondagavond 23 april a.s., als de Duitse gitarist Heiko Ossig en het Poolse DAFO-strijkkwartet uit Krakov optreden in de Ridderzaal van het kasteel.

Het interessante culturele arrangement van Bad Iburg geeft naast het concert ook recht op twee overnachtingen met ontbijt, een `concertdiner', een cd met in het kasteel opgenomen barokmuziek en een combikaartje voor zowel een rondleiding door het kasteel als een bezoek aan het kasteelmuseum. Wie gebruik maakt van een tweepersoonskamer betaalt voor het tweedaagse arrangement EUR 98 per persoon.

Meer informatie en/of reserveringen: Tourismusverband Osnabrücker Land, Postfach 4149, D-49031 Osnabrück, tel. 00 49. 541 9511195, fax 00 49. 541 9511120, e-mail: tv@osnabruecker-land.de, internet: www.osnabruecker-land.de en www.schlosskonzert.de

Win een droomweekend naar het WK
Wat is nou mooier, dan tijdens het WK middenin het spektakel te zitten? Nordrhein-Westfalen organiseert speciaal voor alle supporters verschillende feesten en evenementen om het WK helemaal mee te beleven. De Westfalenhal wordt tijdens het WK omgetoverd in een heuse voetbaltempel, waar duizenden fans samen voetbal kunnen kijken en kunnen feesten.

Twee gelukkigen krijgen de kans om gratis feest te vieren en te overnachten. FCUpdate.nl mag een compleet weekend naar het WK weggeven. Op zaterdag, de openingsdag van het WK, bezoeken de winnaars het duel tussen Polen-Ecuador in de Veltins Arena in Gelsenkirchen. Na dit duel reizen de prijswinnaars naar Dortmund, om daar te overnachten in het FanCamp. Een dag later hebben de prijswinnaars toegang tot de wedstrijd tussen Zweden en Trinidad & Tobago, in Dortmund.

Overigens hoeven fans die buiten de prijzen vallen, niet te treuren. Om het WK van dichtbij mee te maken, is iedereen van harte welkom om tijdens het WK een bezoek te brengen aan de Westfalenhal. Met 4.000 slaapplaatsen is er voldoende plaats om samen met duizenden andere voetbalfans te genieten van het WK, het grootste voetbalfeest ter wereld.

Ook Gelsenkirchen pakt tijdens het WK groots uit om de fans een onvergetelijke maand te bezorgen. Het stadion Glückaufkampfbahn is tijdens het WK gratis toegankelijk voor alle fans. Op grote schermen kunnen 25.000 fans de wedstrijden bekijken en de sfeer van het WK proeven.

Meer informatie: FCUpdate.nl, Postbus 1315, 9701 BH Groningen, internet: www.fcupdate.nl

`Fietsenbus' rijdt weer in graafschap Bentheim
Vanaf 14 april a.s. (Goede Vrijdag) rijdt de speciale `Fietsenbus' weer in de vlakbij de Nederlandse grens gelegen regio Bentheim. Fietsliefhebbers kunnen die dag elk uur van de speciaal beschilderde bus en de voor fietsvervoer geschikt gemaakte aanhanger gebruik maken, die op de noord-zuid-as in de Grafschaft Bentheim wordt ingezet. Fietsers kunnen zo desgewenst trajecten in het gebied verkorten.

Zij betalen naast het gewone tarief een bedrag van EUR 1 per fiets. De `Fietsenbus' rijdt tot aan de zomervakantie alleen in de weekends. In de periode van 20 juli tot 30 augustus kan dagelijks van de speciale bus nr. 100 met aanhanger gebruik worden gemaakt. Bijzonderheden over dit stukje bijzondere dienstverlening staan te lezen in een gratis brochure die in genoemde regio ook in het Nederlands verkrijgbaar is.

Er zijn in deze regio ook meerdaagse fietsarrangementen te boeken, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de `Fietsenbus'.

Meer info: Grafschaft-Bentheim Tourismus, Van-Delden-Straße 1-7, D-48529 Nordhorn, tel. 00 49. 5921 961196, fax 00 49. 5921 9651196, internet: www.grafschaft-bentheim-tourismus.de

Pasen met kersentaart in het Zwarte Woud
Gezinnen die in Sasbachwalden ten zuiden van Baden-Baden in het Zwarte Woud in de week van 9-17 april a.s. (de week vóór Pasen) vakantie houden, wacht een bijzondere verrassing. Zij worden uitgenodigd gezamenlijk een echte Schwarzwälder kersentaart te bakken.

De `Kirschtorte' is zoals bekend een van de grote specialiteiten van deze interessante streek. Het Zwarte Woud is ook in het voorseizoen bijzonder attractief. Nergens bloeien bijvoorbeeld de kersen-, pruimen- en appelbomen zo vroeg als in de streek tussen Lörrach en Karslruhe.

Als op de toppen van het Zwarte Woud de alpine skiërs en snowboarders nog volop actief zijn in de sneeuw, fietsen en wandelen aan de westkant van de bergruggen al velen temidden van het ontluikende groen met de tere fruitbloesems. In Durbach, een paar kilometer ten noorden van Offenburg, kan zelfs worden deelgenomen aan een bloesemwandeling onder leiding van een gids. Hier zijn in de periode voor Pasen vakantiehuisjes te huur voor EUR 130 per week.

Meer informatie: Schwarzwald Tourismus, Ludwigstraße 23, D-79104 Freiburg, tel. 00 49. 1805 661224, fax 00 49. 1805 661225, e-mail: mail@schwarzwald-tourismus.info en internet:
www.schwarzwald-tourismus.com

Fietsen over smokkelpaden in het Emsland
De organisatie Emsland Touristik presenteert voor het nieuwe seizoen avontuurlijke fietsuitstapjes vanuit de gelijknamige regio vlak achter de Nederlandse grens. In de nieuwe catalogus `Urlaub 2006' van genoemde organisatie staan onder meer de nieuwe arrangementen in het kader van de United Countries Tour (o.a. grensoverschrijdende tochten op 180 km lange smokkelpaden die zowel over Duitse als Nederlandse bodem voeren).

De smokkelroute kan als vijfdaags arrangement worden geboekt en voert onder meer langs de bekende Meyer Werf in Papenburg, waar reusachtige cruiseschepen worden gebouwd. Op Nederlands grondgebied worden de vesting Bourtange en het klooster van Ter Apel bezocht. Vier- en vijfdaagse arrangementen kunnen worden geboekt langs de Geestradweg, een 190 km lang traject van Meppen naar Bremen - dwars door een interessant landschap, dat werd gevormd tijdens de laatste ijstijd.
Nieuws is ook dat fietsers in het zuidelijke Emsland zogeheten Tipi-Touren kunnen boeken van twee tot vijf dagen, waarbij 's nachts in speciale Indianententen wordt overnacht. Deze tochten, die zeer geschikt zijn voor gezinnen, waren tot nu toe in het Emsland voorbehouden aan ruiters.
De nieuwe catalogus `Urlaub 2006' wordt op verzoek zonder kosten toegestuurd.

Meer info en/of bestellen: Emsland Touristik, Ordeniederung 1, D-49716 Meppen, tel. 00 49. 5931 442266, fax 00 49. 9531 443644, e-mail: info@emsland-touristik.de en internet: www.emsland.com

Met de stoomraderboot langs Werelderfgoed bij Dresden De Sächsische Dampfschiffahrt in Dresden, de oudste en grootste vloot van stoomraderboten ter wereld, viert dit jaar haar 170-jarig jubileum met een uitgebreid programma. In het vaargebied van de maatschappij, die nog tal van 19e eeuwse schepen met originele stoommachines in dienst heeft, bevindt zich onder meer het Dresdner Elbtal, dat twee jaar geleden door de UNESCO officieel tot Werelderfgoed is uitgeroepen.

Het dal van de Elbe bij Dresden verenigt een uniek cultuurlandschap met prachtige barokarchitectuur en landelijke dorpskernen met fraaie, beschermde natuurgebieden. Deze streek trok eeuwenlang beeldende kunstenaars, musici, schrijvers en wetenschappers aan en heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op de inwoners van de stad en de vele gasten die Dresden jaarlijks ontvangt.

Een van de meest ontspannen manieren om de schoonheid van Dresden en omgeving te leren kennen, is een tocht met een van de schepen van de Sächsische Danpfschiffahrt. De maatschappij biedt tijdens het hoofdseizoen van 2 mei tot 8 oktober a.s. een uitgebreid programma van lijndiensten en speciale excursies aan. Nieuw is een zogeheten `Werelderfgoedtocht' van drie uur op het traject tussen de kastelen Übigau en Pillnitz. Tijdens deze tocht geeft een gids aan boord uitvoerig uitleg.

Meer info: Sächsische Dampfschiffahrt, Hertha-Lindner-Straße 10, D-01067 Dresden, tel. 00 49. 351 866090, fax 00 49. 351 8660988, e-mail: info@saechsische-dampfschiaffahrt.de en internet: www.saechsische-dampfschiffahrt.de

Het hele jaar Mozart-arrangement in Augsburg
De aantrekkelijke Beierse stad Augsburg, een van de oudste steden van Duitsland, biedt het hele jaar door een aantrekkelijk Mozart-hotelarrangement onder de veelzeggende titel `In der Mozartstadt Augsburg ist Musik'.

De geboortestad van de vader van Wolfgang Amadeus koppelt een verblijf aan een uitgebreid cultureel programma. Het arrangement omvat altijd een kaartje voor een van de talrijke concerten die dit jaar in het kader van de herdenking van de 250ste geboortedag van Mozart in Augsburg worden georganiseerd.

Het arrangement kost EUR 150 per persoon bij gebruik van een tweepersoonskamer. Naast het toegangsbewijs voor het concert omvat het ook een rondleiding onder leiding van een gids door Augsburg en de Augsburg Welcome Card, die recht geeft op korting in attracties en musea en op gratis openbaar vervoer in de stad.