Politie Hollands Midden

Datum: 16 maart 2006

Politie waarschuwt voor woningbrekers

Beveilig uw woning en meld verdachte situaties aan de politie!

Bodegraven / Reeuwijk - De politie van Bodegraven/Reeuwijk constateert dat woninginbrekers de eerste helft van maart actief zijn geweest in Bodegraven en in mindere mate in Reeuwijk. Vond er in februari één inbraak in Bodegraven plaats, nu telt de politie al twaalf inbraken dan wel pogingen daartoe. In Reeuwijk werd in februari drie keer ingebroken en beperkt het deze maand tot één inbraak. De politie adviseert bewoners om het hang- en sluitwerk van hun woning nog eens goed na te lopen, zonodig aan te passen en bij verdachte situaties direct 112 te bellen. De politie zal er alles aan doen om van dat wat niet voorkomen kon worden, intensief onderzoek te doen naar de daders.

De laatste inbraken dateren uit de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 maart. Bij een woning aan de Eiber en de Ekster in Bodegraven probeerden inbrekers via een raam binnen te komen. Voldoende stevig sluitwerk voorkwam dit. Ouderwetse of te eenvoudige sloten en sluitingen van ramen en deuren - het hang- en sluitwerk - nodigt verkennende inbrekers vaak uit om het maar eens te proberen. Een gelegenheid maakt immers een dief. Woningbezitters of - huurders kunnen hier wat aan doen door hun woning, al dan niet in overleg met de woningbouwvereniging, te voorzien van goed zichtbare moderne sloten die voldoen aan de beveiligingsnormen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Eenmaal aangebracht verkleint dit de kans om ongewenst bezoek te krijgen. Bij een dergelijke woning daalt het inbraakrisico, zo blijkt uit de praktijk, met maar liefst 95%. Via de plaatselijke politie is informatie te verkrijgen over dit keurmerk en over woningbeveiliging in het algemeen. Meer informatie is ook te vinden via: www.politiekeurmerk.nl of www.politie.nl

De inbraken dan wel pogingen daartoe vonden plaats aan de Goudplevier, de Zwanebloem, de Vossestaart, de Zuwe, de Koninginneweg, de Ingelanden, het Wilgenoord, de Koolmees, de Merel, de Cortenhoeve en de Watersnip in Bodegraven en de Boerhavestraat, de Twaalfmorgen, de Nieuwbroeksedijk en de 's Gravenbroekseweg in Reeuwijk. Bij sommige inbraken werden autosleutels gestolen waarmee auto's werden meegenomen. Om dit te voorkomen geeft de politie het advies om autosleutels, autopapieren, rijbewijs en paspoort altijd in je onmiddellijke nabijheid te hebben en dus niet in bakjes in het halletje, keuken of kamer. Verder adviseert de politie woningbezitters om bij langdurige afwezigheid buren daarvan in kennis te stellen en afspraken te maken over toezicht of het weghalen van post uit de brievenbus of van de deurmat.

De politie benadrukt verder dat (buurt)bewoners niet alleen door het nemen van beveiligingsmaatregelen kunnen helpen om de golf inbraken een halt toe te roepen maar ook door bij iedere verdachte situatie direct 112 te bellen. Het horen van glasgerinkel, het zien van onbekende personen die opvallende belangstelling hebben voor objecten, of personen die langzaam in een auto rondrijden of zitten, zijn van die situaties waar de politie graag van weet. Het bellen naar 0900-8844 kan natuurlijk ook ingeval je later realiseert iets gezien te hebben en dat toch vreemd vond. Zowel meldingen via 112 of 0900-8844 kunnen er toe leiden dat verdachten worden opgepakt.

Een goed voorbeeld daarvan is de aanhouding van twee Gouwenaren van 34 jaar in de nacht van 9 op 10 maart. De politie kreeg toen een melding dat er rond middernacht twee personen met een fiets en diverse spullen over de Goudseweg liepen. De melder vond dit verdacht en belde de politie. Eerder die nacht was de politie geroepen bij een inbraak in een schuur aan de Cortenhoeve waar onder meer twee fietsen, een rieten mand en blikjes bier waren gestolen. De Gouwenaren waren daarvan in het bezit, maar ook een aantal autoradio's en gereedschap. Het onderzoek tegen de twee leverde op dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor vier schuur- en auto-inbraken in Bodegraven. De verdachten zijn 13 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris.

--------------------------------------------------- einde bericht ---------------------------------------------------------


---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --