Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 16 maart 2006, no. 72

UEFA Cup maakt uitgebreide tour door Eindhoven

Aanstaande vrijdag arriveert de UEFA Cup in Eindhoven. Eerst is hij te zien in het Evoluon tijdens de loting voor de kwartfinales van de UEFA Cup. Vervolgens zal de cup her en der in Eindhoven opduiken en te bewonderen zijn. De Cup Tour eindigt op 10 mei, de dag dat de finale wordt gespeeld in het Philips Stadion.

Voetbal is van mensen, voor mensen. En dus hoort de UEFA Cup geen twee maanden achter slot en grendel te staan. De gemeente Eindhoven vindt dat mensen in de stad (en daarbuiten) in staat moeten zijn om de cup van nabij te bekijken en er bijvoorbeeld mee op de foto te gaan. Daarom heeft de gemeente een uitgebreide Cup Tour georganiseerd.

De Cup Tour zal onder meer voeren langs een aantal voetbalclubs. Jeugdelftallen konden ideeën indienen over wat ze met de cup zouden willen ondernemen. De leukste suggesties worden beloond met een bezoek van de enige echte UEFA Cup. Ook zal de cup worden gepresenteerd tijdens een aantal evenementen.

Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten in het kader van de Cup Tour tot eind maart. Alle gegevens zijn onder voorbehoud.

Datum, plaats en soort activiteit
17-03 Evoluon, Eindhoven Loting kwartfinales, overhandiging UEFA Cup 22-03 KNVB voetbalclub Presentatie van de cup
23-03 STRP Art & Technology event Presentatie van de cup 24-03 STRP Art & Technology event Presentatie van de cup 25-03 STRP Art & Technology event Presentatie van de cup 26-03 STRP Art & Technology event Presentatie van de cup 29-03 KNVB voetbalclub Presentatie van de cup
31-03 Heuvelgalerie Presentatie van de cup, mogelijkheid om met de cup op de foto te gaan

PSV en de UEFA Cup
Midden jaren zeventig was PSV ongenaakbaar, in Nederland én daarbuiten. Onder leiding van succescoach Kees Rijvers maakten de Eindhovense rood-witten internationaal furore door in 1978 de UEFA Cup te winnen. Destijds was nog sprake van een heen- en een terugwedstrijd. De uitwedstrijd tegen het Franse SEC Bastia mondde uit in een doelpuntloos gelijkspel. Thuis won PSV op 9 mei 1978 overtuigend met 3-0, door doelpunten van Willy van de Kerkhof, Gerrie Deijkers en Willy van der Kuylen. De eerste grote internationale trofee voor PSV was daarmee een feit.

Bertoni Trofee
De UEFA Cup wordt ook wel de Bertoni Trofee genoemd, naar de Milaanse edelsmederij Bertoni die de beker ontwierp en vervaardigde voor de eerste UEFA Cup finale in 1972. De UEFA Cup weegt 15 kg. De beker zelf is zilver, de voet is van geel marmer. De beker kostte destijds ⬠23,000,- In tegenstelling tot de Europacup I heeft de UEFA Cup geen oren. Boven de voet zijn enkele voetballers afgebeeld die verwikkeld zijn in een sportieve strijd om de bal.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven