Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 16 maart 2006, no. 73

Eindhoven vraagt aandacht voor schoolverzuim met Leerplichtquiz

Waarschuwing: âSpijbelen kan werkloosheid veroorzakenâ

Hoe erg is te laat komen eigenlijk? Wanneer begint de leerplicht en wanneer houdt die op? Stel, je hebt Suikerfeest, hoe gaat het dan? Waarom is het eigenlijk belangrijk om naar school te gaan?

Zomaar wat vragen uit de Leerplichtquiz waarmee de gemeente Eindhoven vandaag aandacht vraagt voor spijbelen en leerplicht. Eindhovense leerplichtconsulenten gaan op deze Nationale Dag van de Leerplicht drie VMBO-scholen langs en leggen de (eerste/ en tweedejaars) scholieren verschillende vragen voor. De deelnemers worden 'beloond' met een pakje kauwgom. Met een waarschuwing à la pakje sigaretten: 'Spijbelen kan werkloosheid veroorzaken'. Maar ook een opschrift met een hart onder de riem: 'Effe doorbijten'.

Het Bureau Leerplicht van de gemeente Eindhoven hoopt scholieren (en hun uders) met deze actie weer op de gevaren van schoolverzuim te wijzen. 'Spijbelen' klinkt onschuldig', is de boodschap, maar de ervaring leert dat het vaak een voorteken is van voortijdig schooluitval. En dat brengt de schoolloopbaan en ontplooiingskansen van jongeren in gevaar. Een schooldiploma geeft veel meer kans op een baan. Bovendien wijzen onderzoeken er verder op dat schoolverzuim en ander problematisch schoolgedrag belangrijke signalen kunnen zijn voor het ontwikkelen van probleem of zelfs crimineel gedrag.

Controleren
Het idee voor de Leerplichtquiz is ontstaan naar aanleiding van de periodieke schoolcontroles. Daarbij gaan de leerplichtconsulenten van de gemeente Eindhoven de klassen in om de daadwerkelijke aanwezigheid van leerlingen te controleren. Tijdens voorgaande bezoeken hadden leerlingen nogal wat vragen over de uitvoering en de gevolgen van de Leerplichtwet. De quiz die vandaag wordt gehouden dient als middel om jongeren toelichting te geven op de onderwerpen leerplicht en spijbelen.

De Eindhovense scholen die in het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht worden bezocht zijn het Stedelijk College Eindhoven, Pleincollege De Burgh en het Christiaan Huygens College. De leerplichtconsulenten trekken een half lesuur per klas uit voor de leerplichtquiz. Zo kunnen per twee leerplichtconsulenten vier klassen worden bezocht in twee lesuren. Omdat dit nogal een inbreuk is op de les, is de actie voorbereid in samenwerking met de betreffende scholen.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2006 Gemeente Eindhoven