Gemeente Hoogeveen

16 maart 2006

Afzender: college van b&w

Kunstenaar Ruud van de Wint gaat Hoogeveense sculpturen maken

Kunstenaar Ruud van de Wint (64) uit Den Helder gaat vier kunstwerken maken die langs de A37 en A28 worden geplaatst. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders gisteren besloten. Daarbij heeft het college het advies overgenomen van een speciale Hoogeveense kunstcommissie. Van de Wint heeft inmiddels schetsen gemaakt voor de verschillende locaties.

Zelfde vormen

De kunstwerken worden geplaatst op de geluidswal van Erflanden, bij de afslagen Buitenvaart en Fluitenberg en bij Schoonvelde Oost. De entrees van Hoogeveen worden zo op een bijzondere manier gemarkeerd. Van de Wint wil dat de automobilist op de snelweg verrast wordt bij het zien van de kunstwerken. De sculpturen hebben hetzelfde thema. Daarom koos Van de Wint voor kunstwerken die wat betreft vorm en materiaal veel op elkaar lijken. Vanwege de geringe aandachtsruimte van de weggebruiker en de korte beschouwingstijd moet het kunstwerk in eerste instantie duidelijk herkenbaar zijn en niet te complex. âJuist omdat de sculpturen zo ver van elkaar vandaan liggen, leek het mij interessant ze met elkaar te verbinden door de vorm,â zegt Van de Wint.

Werk van Van de Wint

De kunstenaar uit Den Helder is bekend door zijn schilderingen in de Tweede Kamer en de plafondschildering in Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koningin Beatrix. Daarnaast maakt Van de Wint monumentale sculpturen. In 2002 werd een grote tentoonstelling van zijn werk georganiseerd in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Twee beelden zijn aangekocht en hebben een permanente plek gekregen in de tuin van het Kröller-Müller Museum. Sinds 1980 werkt Van de Wint aan het kunstproject De Nollen, gelegen in een binnenduin aan de zuidrand van Den Helder.

Structuurvisie

Het voornemen voor kunst langs de snelwegen is opgenomen in de gemeentelijke structuurvisie van 2015 tot 2030. In deze structuurvisie wordt aangegeven dat de entrees van Hoogeveen bepalend zijn voor het beeld dat voorbijgangers van Hoogeveen hebben en dat kunst op deze plaatsen dat beeld kan versterken. Geprobeerd wordt om de kunstobjecten tijdens het cultuurjaar van 2007 en 2008 te onthullen. Dan is Hoogeveen de Culturele Hoofdstad van Drenthe.

Schetsen

De schetsen kunt u hieronder downloaden. Let op: het gaat hier om eerste ontwerpen, aan het ontwerp kan in de toekomst nog worden aangepast. De afbeeldingen zijn niet rechtenvrij. Bij publicatie dient u altijd het volgende te vermelden: 'Ontwerp: R.W. van de Wint, digitale bewerking: Matthias Veen'.

* Kunstwerk 1 (JPG, 1,14 Mb)

* Kunstwerk 2 (JPG, 1,80 Mb)

* Kunstwerk 3 (JPG, 1,77 Mb)

* Kunstwerk 4 (JPG, 1,14 Mb)

* Impressie kunstwerk in omgeving (JPG, 1,31 Mb)

Meer informatie over de kunstenaar vindt u op www.hetnollenproject.nl.
---