Gasunie-congres over seniorenbeleid van de toekomst

Nederlandse gasunie n.v.

De problematiek van de vergrijzing van de arbeidsmarkt staat in Nederland in het middelpunt van de belangstelling. De gevolgen van de vergrijzing raken in de toekomst elke werkgever en werknemer. Rond dit thema organiseert Gasunie op donderdag 23 maart a.s. het congres 'Verzilver de Vergrijzing'. Tijdens dit congres staat het optimaal blijven inzetten van senior medewerkers centraal. Het congres is bestemd voor HR-medewerkers/medewerkers personeelszaken en geïnteresseerden in arbeidsmarktontwikkelingen.
Een van de sprekers op het congres is Ed Nijpels, voorzitter van de Regiegroep Grijs Werkt. 'Als we Nederland niet klaarstomen voor het idee dat ouderen langer moeten doorwerken, krijgen we een drama', zo meent hij.

Nieuwe mindset
De sprekers op het congres gaan in op de kansen en mogelijkheden van oudere medewerkers binnen organisaties. Dit verlangt namelijk van werkgevers niet alleen een andere mindset, maar ook commitment om loopbaantrajecten voor hun werknemers uit te zetten vanaf het begin tot het einde van hun carrière. Aan de orde komen ook zaken als 'return on investment in people' en de verankering van kennis binnen de organisatie. Er zal specifiek aandacht worden besteed aan de visie van de overheid en een wetenschappelijke analyse van de levensfasen, gekoppeld aan de inzet van medewerkers. Praktijkervaringen en best practices worden in workshops interactief behandeld. Sprekers zijn onder meer Ed Nijpels (voorzitter van de Regiegroep Grijs Werkt), Drs. Hans van Krimpen (arbeidspsycholoog bij Arbo Unie), Prof. Dr. Harry van de Wiel (hoogleraar gezondheidspsychologie) en Prof. Dr. Jacques Boersma (Kwantitatief bedrijfseconoom).

Negatief imago
Oudere werknemers kampen vaak met negatieve beeldvorming. Zo zouden ze langzamer werken, minder snel leren en vaker ziek zijn. Kortom: de investering niet meer waard. Uit onderzoek blijkt dat deze vooroordelen nergens op berusten: ouderen zijn bijvoorbeeld zelfs op hun 65e prima in staat tot het opnemen van nieuwe informatie. Ook aan motivatie ontbreekt het hun niet, mits zij goed worden begeleid. Tijdens het congres krijgen bezoekers ideeën aangereikt hoe dit het beste aangepakt kan worden.

Groningen, 16 maart 2006