Unicef



Filipijnen: geboortecertificaat basis voor toekomst 16 maart 2006, Manila - In Nederland is het een vanzelfsprekendheid. Je kind wordt geboren en nog diezelfde dag ga je naar het stadhuis om het in te laten schrijven. Vanaf dag een is de kleine officieel geregistreerd en heeft hij of zij zelfs al een sofi-nummer. Dat is, om vele redenen, vaak niet het geval bij miljoenen kinderen in ontwikkelingslanden. En dat is het begin van een administratief drama. Unicef komt in actie, want als je niet geregistreerd bent, besta je eigenlijk niet.

Asiyah Sultan uit Manila laat haar kinderen registreren. Foto: Unicef Filipijnen/Johnson
Asiyah Sultan uit Manila laat haar kinderen registreren. Foto: Unicef Filipijnen/Johnson

Deze week wordt in Bangkok voor de vierde keer een congres gehouden over geboorteregistratie. Een congres over geboorteregistratie? Ja, dat is nodig. Geboorteregistratie moet zo snel mogelijk nog meer op de politieke agenda worden gezet.

Onzichtbare kinderen zijn kwetsbaar Het gaat wereldwijd om miljoenen kinderen die niet geregistreerd zijn. Op de Filipijnen is de schatting dat er ongeveer 2,3 miljoen rondlopen. "Het zijn daardoor 'onzichtbare kinderen' geworden", zegt Faroogh Foyouzat, Unicef-medewerker op de Filipijnen. En deze 'onzichtbare kinderen' zijn kwetsbaar. Ze kunnen zich niet inschrijven op school, of ze kinderarbeid verrichten is niet te controleren omdat niemand weet hoe oud ze precies zijn en omdat ze nergens officieel bekend zijn, zijn deze kinderen een makkelijke prooi voor kinderhandelaren.

Het is dus van essentieel belang dat kinderen bij hun geboorte worden geregistreerd. Maar vaak gebeurt dat niet, ook niet bij de kinderen van Asiyah Sultan uit Manila. "Echt, ik wilde het doen, maar wist niet hoe het moest." Deze zin is exemplarisch voor velen; een gebrek aan kennis is vaak de reden dat 'de administratie' uiteindelijk niet wordt geregeld.

Mobiele inschrijfcentra maken het voor ouders makkelijker om hun kinderen te laten registreren. Foto: Unicef Filipijnen/Johnson Mobiele inschrijfcentra maken het voor ouders makkelijker om hun kinderen te laten registreren. Foto: Unicef Filipijnen/Johnson

Andere redenen zijn de afstand tot het inschrijfkantoor (in afgelegen gebieden soms wel twee dagen lopen), oorlog, maar ook discriminatie. Vrouwen 'mogen' soms het kind niet aangeven. En als de man het niet doet, is het 'onzichtbare kind' geboren.

Inschrijven is fundamenteel recht Veel mensen weten niet dat je kind inschrijven een fundamenteel recht is. Toch is een op de twee kinderen in ontwikkelingslanden niet ingeschreven. Op de Filipijnen wordt het probleem nu aangepakt met het inzetten van mobiele inschrijfcentra. Zo moeten alle kinderen geregistreerd worden. Ook de kinderen van Asiyah. "Nu kunnen ze eindelijk naar school!", lacht ze, terwijl een medewerker de laatste formaliteiten afhandelt. Hun toekomst begint vandaag officieel.

Intussen in Bangkok
Duizenden kilometers verderop in het Thaise Bangkok maant Unicef regeringen werk te maken van een betere registratie van kinderen. Ook worden ervaringen uitgewisseld over wat in de praktijk de meest effectieve manier is om dit probleem op te lossen. Zorgen voor een goed netwerk en een back-up zodat bij rampen, zoals bijvoorbeeld de tsunami, niet alle gegevens verdwijnen. Faroogh Foyouzat van Unicef: "Registratie is essentieel. Het is de enige manier om kinderen te beschermen."