Algemene Onderwijsbond

Onderwerpen Onderwijsblad nr6

Cover
Als je een hekel hebt aan een kind
Het kan eigenlijk niet, een hekel hebben aan een kind. Toch komt het voor dat een leerling zoveel irritatie oproept dat je niet meer professioneel kunt reageren. En wat dan? Ervaren mensen geven advies.

Nieuws
AOb laat beslag leggen op tegoed islamitische school De AOb heeft beslag laten leggen op tegoeden van twee islamitische basisscholen omdat zij het vonnis van de rechter niet uitvoeren. De medezeggenschapsraden krijgen geen inzicht in de financiën van de scholen.

Onrust over 'downgrading' docentenfunctie hbo
Op veel hogescholen is onrust ontstaan over het feit dat docenten bij recente functiewaarderingen vaak lager worden ingeschaald. Veel docenten die ooit zijn aangesteld in schaal 12, zitten nu in schaal 10 of zelfs 9.

Achtergrond
Hoofddoekjes, kachelpijpen en blonde koppies
Allochtone mbo-leerlingen komen moeilijk aan een stageplek. Een exotische achternaam of tongval is voor veel bedrijven al voldoende om een leerling af te wijzen. Scholen treden niet op, er is al zo weinig plek. "Ben je nogal kort door de bocht? Dan krijg je toch gewoon een gezonde Hollandse knul.

AOb eist meer compensatie voor onderwijspersoneel
Honderden mails en brieven kwamen er binnen naar aanleiding van de Actie loonstrook die de Algemene Onderwijsbond de afgelopen maand organiseerde. Het beeld dat de inzendingen oproepen, klopt met de eerdere verwachtingen: onderwijspersoneel en gepensioneerden leveren veel in door het nieuwe ziektekostenstelsel. Bestuurder Ton Rolvink: "Het kabinet zei dat het mee zou vallen, maar deze cijfers laten overduidelijk zien dat de compensatie in de cao volstrekt onvoldoende is."

AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nlAlgemene Onderwijsbond