Gemeente Dordrecht


---

Dordrechts Museum heeft er weer een `Van Strij' bij

Alicja Rakuzyn
Het Dordrechts Museum heeft zich een schilderij weten te verwerven van de Dordtse schilder Abraham van Strij. Het betreft hier het werk `Interieur met soldaat en dienstmeid' uit het jaar 1825. Van Strij schilderde dit werk ongeveer een jaar voor zijn dood. Het erotisch geladen schilderij toont een herberg waarin een ietwat beschonken officier vermanend wordt toegesproken door een serveerster. Op de achtergrond is een binnenplaats met een visverkoopster te zien. Sander Paarlberg, conservator van het Dordrechts Museum, noemt het schilderij `bijzonder' vanwege de hoge kwaliteit: ,,Bijzonder is het werk op zich al omdat het gedateerd is, iets dat de gebroeders Van Strij zelden deden. Ook is het werk op doek geschilderd terwijl de gebroeders voor kleinere werken meestal voor een paneel kozen. De kleuren zijn helder en licht en zowel de voorgrond als de achtergrond zijn zeer gedetailleerd uitgevoerd. Dat is kenmerkend voor de genrespecialist Abraham van Strij. Van deze schilder hebben we nóg een aantal kwalitatief hoogstaande werken in huis, maar minder dan van Abraham's broer, de landschapsschilder Jacob van Strij. Alleen al om die reden is dit werk een meer dan waardevolle aanvulling op onze collectie. Het is namelijk de bedoeling dat het werk van de gebroeders Van Strij, na de grote verbouwing medio 2007, een prominente plaats gaat innemen in de nieuwe vaste opstelling van het Dordrechts Museum", aldus Paarlberg.
De `Dordtse' Van Strij-collectie groeit overigens gestaag. Enkele maanden geleden kocht het Dordrechts Museum een serie van vijf behangsels, geschilderd door Jacob van Strij.

Het schilderij `Interieur met soldaat en dienstmeid' dat oorspronkelijk uit particulier bezit komt, is aangekocht via het veilinghuis Sotheby's . De Stichting Vrienden van het Dordrechts Museum heeft de kosten (ca 32.000 euro) voor haar rekening genomen. Het werk was overigens eerder al in het Dordrechts Museum te zien, want in het jaar 2000 maakte het onderdeel uit van de succesvolle tentoonstelling `In helder Licht'