Gemeente Dordrecht


---

`Schipbreuk' van Adam Willaerts is
jongste aanwinst Dordrecht Museum

Alicja Rakuzyn
Het Dordrechts Museum heeft er weer een nieuw meesterwerk bij: de fraai geschilderde Schipbreuk uit 1621 van de bekende zeeschilder Adam Willaerts (1577-1664). Het werk is voor 20.000 euro aangekocht met geld dat door de vrijwilligers van het Dordrechts Museum is bijeengebracht en vult een leemte in de collectie in.

Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum is zeer verguld met de aanwinst: ,,Dit museum is al sinds 1844 in het bezit van Willaerts' monumentale stadspanorama van Dordrecht: een doek van bijna 7 meter lang en het grootste werk dat hij ooit maakte. Hij voegde er zelfs zijn zelfportret aan toe. Maar Willaerts schilderde eigenlijk vooral kleine zeegezichten op paneel. Het ligt daarom voor de hand dat we het karakteristieke en kwalitatief zeer hoogstaande werk Schipbreuk van diezelfde schilder méér dan graag aan onze collectie toevoegen. Willaerts schilderde de Schipbreuk in het jaar 1621. In die periode maakte hij zijn beste werken." De Schipbreuk benadrukt niet alleen hoe bijzonder het grote Gezicht op Dordrecht van Willaerts is, maar laat ook zien dat hij een veelzijdig en kundig zeeschilder was. Ondanks dat Dordrecht omgeven is door water, waren er in de 17de eeuw geen marineschilders in de stad werkzaam. Het werk van de Utrechtse schilder Willaerts vult daarom de collectie van het Dordrechts Museum fraai aan.

De nieuwe aanwinst stelt een kustgezicht bij stormachtig weer voor, geschilderd op een klein paneel. Het is een voorstelling vol dynamiek en het betreft - zoals uit de titel al blijkt - een schipbreuk. Op de voorgrond is een prachtig geschilderde rotsachtige kust weergegeven met vele kleine figuren. De achtergrond wordt gevormd door een zeer woelige zee waarin vier schepen in nood verkeren. De meeste aandacht gaat uit naar het schip rechts op de voorgrond waarvan de zeilen gescheurd zijn en dat op de rotsen te pletter dreigt te slaan.

De Schipbreuk van Willaerts was van 1967 tot 1992 al in bruikleen in het Dordrechts Museum. Het is nu schoongemaakt in het restauratieatelier en vormt een prachtige aanvulling op de 17de-eeuwse collectie.
Het is overigens de tweede keer binnen enkele weken dat het Dordrechts Museum een nieuwe aanwinst mag presenteren. Onlangs kocht het museum het fraaie Portret van de eend Sijctghen (1647) aan, geschilderd door Aelbert Cuyp.

Informatie afbeelding:

Adam Willaerts
Schipbreuk, 1621
Paneel, 28,5 x 45 cm
Dordrecht, Dordrechts Museum