29
30
31

> Maart 2006

Bijzondere expositie over voelboeken Nijmeegs muZIEum Kijkende vingers: internationale expositie over voelboeken Prentenboeken? Dat is plaatjes kijken. Maar niet altijd. Er zijn ook prentenboeken die je met je vingers bekijkt! Voelboeken, gemaakt voor blinde en zeer slechtziende kinderen: een bijzondere manier om een boek te beleven.
Van 13 april tot en met 31 mei 2006 presenteert het muZIEum in samenwerking met Visio en Tactus & Typhlo een expositie over voelboeken. Dit zijn boeken die van allerlei materialen zoals textiel, bont, golfkarton zijn gemaakt, waardoor figuren duidelijk voelbaar zijn en de vingers uitgenodigd worden om op verkenningstocht te gaan. De voelboeken zijn bedoeld voor blinde en zeer slechtziende kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar. Door de mooie illustraties zijn de boeken ook zeer aantrekkelijk voor ziende ouders, grootouders, broertjes en zusjes. Bovendien maken zij zo kennis met een andere manier van `kijken', namelijk met de vingers.

Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, ondersteunt slechtziende en blinde mensen bij het verwezenlijken van hun wens tot zelfstandig leven, leren, wonen en werken. Visio is deelnemer van Tactus & Typhlo, een Europees initiatief ter bevordering van voelboeken voor blinde en zeer slechtziende kinderen.

De boeken zijn afkomstig uit landen over de hele wereld en zijn nog niet eerder voor het publiek in Nederland tentoongesteld. Naast de voelillustraties, bevatten de boeken ook teksten in zwartschrift en braille. De expositie sluit naadloos aan bij de thema's van het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. In het muZIEum kunnen bezoekers op ervarende wijze kennismaken met het wonder van zien en de onbekende wereld van het niet-zien.

Op woensdagmiddag 12 april 2006 wordt de expositie feestelijk geopend met een Voelboekenbal. Kinderen - blind, ziend of slechtziend - maken kennis met het voelboek en kunnen zelf aan de slag om een voelboek te knutselen. Céline, een blind meisje van 8 jaar dat graag leest, zal de expositie openen. Het Voelboekenbal is tevens de aftrap van een wedstrijd die aan de expositie is gekoppeld. Kinderen en scholen worden opgeroepen om zelf een pagina voor een voelboek te maken en die in te sturen. Een jury bestaande uit blinde kinderen zal de inzendingen beoordelen. Op woensdag 31 mei is de prijsuitreiking.

Meer informatie over deze tentoonstelling kunt u vinden op http://www.muzieum.nl/ of op http://www.visioweb.nl/.

Het muZIEum bevindt zich vlakbij het centraal station in Nijmegen. Nieuwe Marktstraat 54a, 6511 AA Nijmegen. Tel: 024-382 81 81. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.45-17.00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen 12.00-18.00 uur. Tijdens schoolvakanties (29 april t/m 7 mei en 22 t/m 28 mei): dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur. Voor groepen en scholen zijn speciale openingstijden gereserveerd. muZIEumentree: EUR7,50 voor volwassenen en EUR4,- voor kinderen t/m 12 jaar. Combiticket met `Dialoog in het donker' (een indrukwekkende rondleiding door het absolute donker met blinde gids): EUR15,- voor volwassenen en EUR9,- voor kinderen t/m 12 jaar. Het is aan te raden vooraf voor `Dialoog in het donker' te reserveren, via 024-3828181.