Gemeente Wijdemeren


15/03/06
Uitkomst onderzoek "Kinderen in Tel"
Wijdemeren bij 20 meest kindvriendelijke gemeenten

Wijdemeren behoort tot de 20 kindvriendelijkste gemeenten van Nederland. In het Gooi staat Wijdemeren op de tweede plaats. Alleen in Naarden is het prettiger opgroeien. Dit blijkt uit het onderzoek "Kinderen in Tel" gehouden door het Verwey-Jonker Instituut.

Het rapport Kinderen in Tel presenteert aan de hand van twaalf indicatoren een rangorde van gemeente om te laten zien wat de verschillen tussen gemeenten zijn. Gekeken is naar aspecten die van invloed zijn op de opvoeding en ontwikkeling: kindersterfte, zuigelingensterfte, jeugdcriminaliteit, jeugdwerkloosheid, kinderen in tehuizen, kinderen in achterstandwijken, kinderen in uitkeringsgezinnen, kindermishandeling, schoolverzuim, kinderen met onderwijsachterstand, openbare speelruimte en het aantal tienermoeders.

Score Wijdemeren
Wijdemeren staat van de 467 gemeenten op de 451ste plaats. De minst kindvriendelijke gemeente staat op nr. 1. In vergelijking met het landelijke gemiddelde zijn er in Wijdemeren heel weinig kinderen die in een achterstandwijk wonen en die ouders hebben die van een uitkering moeten rondkomen. Daarnaast is het aantal kinderen die met een onderwijsachterstand kampen relatief laag. Ook ligt het sterftecijfer van zuigelingen lager dan gemiddeld. In vergelijking met een gemiddeld leeftijdsgenootje in Nederland hebben Wijdemeerse kinderen meer speelruimte.

Doel
Kinderen in Tel is een project van de Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton, het Verwey-Jonker Instituut, Unicef Nederland en Defence for Children International Nederland. Het project is vooral bedoeld om gemeenten aan te moedigen het lokale jeugdbeleid te versterken en daarmee de leefomstandigheden en de opvoedsituatie van kinderen en jongeren te verbeteren. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van het Verwey-Jonker Instituut, www.verwey-jonker.nl of op www.kinderenintel.nl. Via www.verwey-jonker.nl is een samenvatting van de publicatie te downloaden.