Politie Amsterdam-Amstelland

Medium ontmaskerd als afperser / Amsterdam

(16/03/2006)

Vorige week werd een 35-jarige man ontmaskerd die zich uitgaf als genezend medium. Hij perste daarbij zijn slachtoffers grote sommen geld af. De man hield onder andere praktijk in de Amsterdamse van Woustraat en had heel Nederland als werkterrein. Met sluwe brieven, advertenties en berichten op internet haalde hij mensen, die veelal in psychische nood verkeerden, over gebruik te maken van zijn gaven. Dit liep bij sommigen behoorlijk in de papieren. Vermoed wordt dat hij op deze wijze honderdduizenden euro's heeft buitgemaakt. De man is inmiddels voor de rechter-commissaris geleid en in bewaring gesteld.

De zaak kwam aan het rollen toen in mei 2005 een man uit Ridderkerk aangifte deed van bedrog. Hij deed dit naar aanleiding van een televisieprogramma waarin de duistere praktijken van een medium in beeld werden gebracht. Uiteindelijk bleven de slachtoffers met hun klachten zitten. Slechts het geld dat mensen kort daarvoor op hun bankrekening hadden staan was verdwenen. Onder leiding van een officier van justitie van het parket Amsterdam werd een onderzoek ingesteld naar deze praktijken.

De man die opereerde onder namen als Dr. Boo, Dr. Toura(n), Dr Nesta en Mr. Sire wist met list en bedrog mensen aan zich te binden. Uiteindelijk zette hij hen zodanig onder druk, dat zij grote sommen geld betaalden voor een behandeling die vaak duurde totdat de slachtoffers letterlijk waren uitgeknepen. De zaak is in behandeling bij de wijkteamrecherche van Bureau Ferdinand Bolstraat. Vermoed wordt, dat de zogenaamde ziener veel meer slachtoffers heeft gemaakt en dat die zich nog niet bij de politie hebben gemeld. Zij worden verzocht alsnog contact op te nemen met de recherche van het wijkteam Ferdinand Bolstraat via de telefoonnummer:

0 9 0 0 - 8 8 4 4