FNV

Acties op komst vanwege CAO bij Astellas

Bij farmaceutisch bedrijf Astellas in Meppel dreigen acties. Dit als protest tegen het eindbod van de werkgever voor de nieuwe CAO. De leden van FNV Bondgenoten hebben gisteren unaniem het eindbod afgewezen en stemden in met een actietraject.

De leden zijn het niet eens met het loonbod van 1,25 % per 1 april a.s en 0,50 % per 1 oktober. FNV Bondgenoten eist 2 % per 1 april. Daarnaast zijn de werknemers het niet eens met de hoogte van de resultaatafhankelijk beloning. Het bedrijf wil slechts maximaal 0,6 % uitkeren als bonus, terwijl de bond 1 tot 2 % eist.

De bond wilde verder een aanvulling op de ziektekosten en een verhoging van de vakantietoeslag maar dit weigert de werkgever.

Drie jaar geleden waren er ook al problemen met de CAO bij Astellas. Pas na het stellen van een ultimatum kwam er toen een nieuwe CAO tot stand. Dit dreigt nu weer te gebeuren. De anti-stakingsclausule in de CAO loopt op 1 april a.s. af, zodat daarna stakingen mogelijk zijn.

Bestuurder Henk Korthof van FNV Bondgenoten ziet dat als reële mogelijkheid: Onze leden zijn het zat en willen een fatsoenlijke CAO. Het gaat goed met het bedrijf. Het is de laatste jaren gegroeid. Maar deze groei komt niet tot uiting in de CAO. Het eindbod van de werkgever stuit de werknemers tegen de borst en dus volgen er acties.

Astellas produceert pillen (o.a. voor prostaatklachten). Totaal heeft het bedrijf 620 werknemers, verdeeld over Meppel en Leiderdorp. Op de vestiging in Meppel werken 260 mensen
---