Merial ltd

Merial participeert in bestrijdingsplan vogelgriep in Nederland

VELSERBROEK, Nederland, March 16 /PRNewswire/ --
Merial levert 2 miljoen doses van zijn GALLIMUNE(R) Flu H5N9*-vaccin aan het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) als onderdeel van het plan van de Nederlandse regering tegen de hoog pathogene H5N1-vogelgriep. De waarde van het contract is niet bekendgemaakt.

Alain Wille, directeur van Merial in de Benelux, zei: "We zijn erg blij en vereerd dat LNV een van de vogelgriepvaccins uit de reeks vaccins van Merial heeft gekozen om zijn vaccinatiecampagne mee te beginnen. Vogelgriep is een complexe uitdaging en we zijn vol vertrouwen dat ons product GALLIMUNE FLU H5N9 een rol kan spelen in bestrijding daarvan in Nederland. Het voordeel van dit vaccin is dat het gebaseerd is op de H5N9-stam, die het onderscheid mogelijkmaakt tussen het gevaarlijke veldvirus en het vaccinvirus. Dat is voor onze export van groot belang. Bovendien is er maar een klein volume nodig, een dosis van 0,3 ml per vogel, terwijl 0,5 ml een meer gangbare dosis is.

Merial en vogelgriepvaccins

Merial heeft in de afgelopen jaren een serie vaccins ontwikkeld die al met succes is gebruikt om vogelgriep bij pluimvee te bestrijden. Merial produceert vier vaccins voor de H5-tak: BIO FLU H7N1 + H5N9, BIO FLU H5N9, TROVAC(TM) AIV H5 en GALLIMUNE(R) Flu H5N9*. Deze vaccins hebben hun doeltreffendheid in bestrijdingsprogramma's van vogelgriep al bewezen. Ze worden al gebruikt in Italië, Mexico, Centraal Amerika en bepaalde Aziatische landen.

Vaccinatie is maar een van de beschikbare componenten van een totaal- programma voor bestrijding van vogelgriep bij pluimvee en maakt deel uit van een pakket aan maatregelen die moeten worden genomen in het bestrijdingsplan. Het gebruik van vaccins hangt sterk af van de keuze die de landelijke autoriteiten hebben genomen, op basis van de daar geldende situatie. Dit is vaak een heel complexe keuze.

Merial ter beschikking van de autoriteiten

Op basis van epidemiologische informatie en locale omstandigheden kunnen gezondheidsautoriteiten in de getroffen landen, of de landen die risico lopen, beslissen te vaccineren om de verspreiding van het virus onder pluimvee te voorkomen. Merial staat op nationaal en inter-nationaal niveau in contact met deze autoriteiten.

GALLIMUNE Flu H5N9

GALLIMUNE FLU H5N9 is voor het eerst geïntroduceerd in maart 2005. Het is een geïnactiveerd vaccin dat gewoonlijk aan kippen van rond de zeven dagen wordt gegeven. Leghennen worden 6 tot 8 weken voor het begin van de leg een tweede keer gevaccineerd. Kippen die zijn gevaccineerd met GALLI-MUNE Flu H5N9 kunnen door serologische diagnostische tests worden onderscheiden van geïnfecteerde vogels. Dat de H5N9-combinatie als basis dient is een voordeel. Het wordt al gebruikt om pluimvee in Indonesië tegen H5N1 te beschermen.


*GALLIMUNE Flu H5N9, TROVAC(TM) AIV H5, BIO Flu H7N1 + H5N9 en BIO Flu H7N1 zijn gedeponeerde handelsmerken van Merial Limited.