VVD


16-3-2006

VVD wil consulententeams in de jeugdzorg

VVD-Kamerlid Fadime Örgü wil dat er zo snel mogelijk consulententeams komen die slecht presterende instellingen in de jeugdzorg gaan helpen met hun bedrijfsvoering en managementproblemen.

Op die manier willen de liberalen de problemen in de jeugdzorg terugdringen, waaronder de wachtlijsten. De consulententeams moeten worden ingeroepen om onaanvaardbare risico's in de jeugdzorg voor individuele jongeren te voorkomen.

De staatssecretaris van VWS heeft onlangs bevestigd dat de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn gegroeid. Voor de VVD is die groei van de wachtlijsten ontoelaatbaar en ook onnodig. De coalitie heeft de laatste jaren steeds extra geld uitgetrokken om de wachtlijsten te bestrijden. Bij alle bezuinigingsrondes is de jeugdzorg bovendien buiten schot gebleven. Örgü: "De staatssecretaris is er niet in geslaagd met meer geld de wachtlijsten weg te werken, omdat ze het geld uitgeeft aan slecht presterende instellingen, zonder met die instellingen prestatieafspraken te maken". De staatssecretaris moet daarom consulententeams inschakelen en juist de goed werkende instellingen belonen. In deze teams moeten experts zitten uit de jeugdzorginstellingen waar het al goed gaat. De instellingen die goed presteren kunnen zo hun expertise delen met de instellingen die hun hulp inroepen.

Donderdag 16 maart 2006