Ingezonden persbericht


Centrum voor Wiskunde en Informatica - Amsterdam
PERSBERICHT

16 maart 2006/03

Internationale evaluatiecommissie: "CWI is powerful and vibrant institute" - CWI excellent beoordeeld in evaluatie

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) is als 'excellent' beoordeeld door een internationale evaluatiecommissie. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dit bekend op 15 maart 2006. "De combinatie van wiskunde en informatica en fundamenteel en toegepast onderzoek geeft het instituut een sterke en unieke positie in het internationale onderzoekslandschap," aldus NWO. De evaluatiecommissie benadrukte dat "CWI een krachtig en levendig instituut is met een sterke staat van dienst en een gezonde toekomst. NWO heeft alle reden om trots te zijn op het CWI."

De evaluatiecommissie bestond uit Frank den Hollander (Technische Universiteit Eindhoven), Christopher Baker (University of Manchester), Susan Graham (University of California, Berkeley), Wendy Hall (University of Southampton) en Kurt Mehlhorn (Max Planck Institute for Computer Science, Saarbrücken). In maart 2005 bezochten de internationale experts het CWI, om te kijken naar eerdere resultaten, nieuwe ontwikkelingen en de strategie. "Over het geheel gezien is CWI een sterk onderzoeksinstituut met hooggekwalificeerde onderzoekers die aan zeer relevante onderzoeksthema's werken," zeiden zij. De commissie deed verschillende aanbevelingen, bijvoorbeeld op het gebied van gender: "Slechts twee van de 17 themaleiders zijn vrouwen."

De commissie roemde de maatschappelijke impact van het instituut, onder andere als broedplaats voor wiskundigen en informatici voor universiteiten en de industrie. De onderzoeksgebieden hebben een belangrijke invloed op andere wetenschappen. De commissie definieert de kwalificatie 'excellent' als "Werk dat aan het internationale wetenschappelijke front gedaan wordt en dat een belangrijke en substantiële impact op het veld heeft en hoogstwaarschijnlijk zal hebben. Het instituut wordt beschouwd als een van de internationale leiders." NWO onderwierp zes instituten aan een externe evaluatie: ASTRON, CWI, ING, NIOZ, NSCR en SRON. Het gaat om een evaluatie die elke zes jaar plaatsvindt.

Het Centrum voor Wiskunde en Informatica is in 1946 opgericht om het land te helpen met de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds is het verspreiden van kennis een belangrijk doel, zowel via wetenschappelijke publicaties als via contractonderzoek en spin-off bedrijven. De komende jaren laat het CWI zich inspireren door maatschappelijke kwesties op het gebied van de maatschappelijke logistiek, beheersing van de data explosie, aard- en levenswetenschappen en service-oriented computing. In 2005 ontving Lex Schrijver de NWO-Spinozapremie voor zijn baanbrekende onderzoek in de combinatoriek en algoritmiek. Het CWI bevindt zich op het Science Park Amsterdam en is gelieerd aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

--


Ingezonden persbericht