Gemeente Oud-Beijerland


Afname bedrijfsinbraken bedrijventerrein, 16 MAART 2006

Het aantal bedrijfsinbraken in de Hoeksche Waard is in de afgelopen twee jaar spectaculair gedaald met maar liefst 62 procent. Het bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland is goed voor een afname van ongeveer 50 procent van deze vorm van criminaliteit. Dit maakte de politie Zuid-Holland Zuid onlangs bekend. Zowel wethouder A.M.C. van Hemert als de heer R. de Zwart van de Stichting Collectieve Beveiliging Oud-Beijerland reageren verheugd op dit goede nieuws. Het lijkt onwaarschijnlijk dat het dievengilde lijdt aan een chronisch vermoeidheidssyndroom. Een plausibeler verklaring is dat het cameratoezicht vruchten beginnen af te werpen. En uiteraard ook de speciale aandacht van de politie, in de vorm van een eigen gebiedsagent, voor het industriegebied.

We gaan even terug in de tijd... Criminaliteit en onveiligheid vormen een hardnekkig probleem voor ondernemers, bezoekers en bewoners van het bedrijventerrein. De ondernemers worden met enige regelmaat geconfronteerd met diefstal, inbraken en overlast. Daardoor voelt ook het personeel zich niet altijd veilig. Eerdere pogingen om een collectief project van de grond te krijgen, bleken niet levensvatbaar te zijn; tot 31 mei 2005 dan...de dag waarop de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerrein Oud-Beijerland officieel een feit is.

"Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen ondernemers, gemeente, politie en Kamer van Koophandel", zo vertelt voorzitter De Zwart. Regelmatige bezoekers en passanten van het bedrijventerrein kan het niet zijn ontgaan: de camera's bij de in- en uitvalswegen. Alle in- en uitgaande voertuigen worden doormiddel van de borden er op gewezen dat er permanente cameratoezicht is op De Bosschen. Bovendien werd eerder dit jaar een intentieverklaring ondertekend waardoor het Keurmerk Veilig Ondernemen bijna een feit is. Dit Keurmerk is een samenwerking van MKB Nederland, Gemeente Oud-Beijerland, Politie ZHZ, Brandweer en de Stichting Collectieve Beveiliging deze laatste vertegenwoordigt de ondernemers van het bedrijventerrein De Bosschen. Dit initiatief biedt de mogelijkheid om gezamenlijk veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals bijvoorbeeld het versnellen en vereenvoudigen van het doen van aangifte.

Op dit moment heeft ongeveer een derde deel van de circa 170 ondernemers op het bedrijventerrein De Bosschen zich aangesloten bij de Stichting Collectieve Beveiliging Oud-Beijerland (SCBOB). Als het aan de gemeente en de stichting ligt gaat dit aantal de komende tijd fors omhoog. De gunstige resultaten laten immers zien hoe belangrijk het is om gezamenlijk acties te ondernemen. "Samen staan we sterk en de praktijk wijst uit dat collectiviteit loont. Ik nodig daarom de bedrijven die (nog) geen lid zijn van harte uit om zich alsnog aan te melden bij onze stichting", aldus voorzitter R. de Zwart. Wethouder Van Hemert sluit zich graag bij deze oproep aan en vindt tot slot een bedankje aan de deelnemende bedrijven zeker op z'n plaats.

Binnenkort zal de website van de Stichting Collectieve Beveiliging Oud-Beijerland in de lucht gaan www.scbob.nl