Gemeente Den Haag

Wethouder Pieter van Woensel opent Xpatdesk

Vanmiddag heeft wethouder Pieter van Woensel (Economie en Internationale Zaken) de Xpatdesk in het stadhuis geopend. De Xpatdesk biedt expats gemeentelijke informatie en heeft daarnaast een doorverwijsfunctie naar andere expatorganisaties, de rijksoverheid, gezondheidsinstellingen en onderwijsinstanties. Pieter van Woensel: "Als je hier als expat komt wonen met je familie, heb je veel vragen, zijn er vele procedures te nemen en moet je heel veel regelen. Samen met andere organisaties proberen we expats te helpen bij het vinden van hun weg in de stad, zodat zij zich snel hier thuis voelen".

De behoefte aan uitbreiding van dienstverlening voor expats is gebaseerd op een tevredenheidsonderzoek van de gemeente Den Haag onder expats. Daaruit bleek dat de komst naar Nederland om te werken en te wonen voor deze doelgroep een ingrijpende stap is. Expats zijn van economisch belang voor onze stad, daarom draagt de gemeente een belangrijke verantwoordelijkheid als gastheer.

De Xpatdesk werd opgericht naar aanleiding van een amendement dat de raad op 7 oktober 2005 heeft aangenomen. De servicedesk is ondergebracht bij het The Hague Hospitality Center (HHC) dat zich richt op internationale media, bezoekers én nu ook specifiek expats. De informatievoorziening van de Xpatdesk sluit tevens aan bij de virtuele dienstverlening op www.denhaag.com.