Socialistische Partij

Van Velzen: Nederland moet kosten medisch project Halabja overnemen

15-03-2006 * De SP heeft minister Van Ardenne
(Ontwikkelingssamenwerking) gevraagd om de financiering van een medisch project voor de Koerdische gifgasslachtoffers uit Halabja over te nemen. Een gezondheidsproject van het regionale bestuur, de universiteit van Liverpool en diverse hulporganisaties dreigt te moeten stoppen wegens geldgebrek. Tweede-Kamerlid Krista van Velzen: "Nederland heeft een bijzondere verantwoordelijkheid tegenover deze gifgasslachtoffers, gezien de ingrediënten voor het gas van een Nederlander afkomstig waren. Met een bescheiden bijdrage kunnen we het project in stand houden en onze betrokkenheid tonen."

Krista van Velzen Aanstaande donderdag is het 18 jaar geleden dat het Koerdische dorp Halabja werd getroffen door een beschieting met chemische wapens, de eerste in een reeks van ongeveer 200 aanvallen. In Halabja alleen al sneuvelden 5000 mensen. De nabestaanden leven dagelijks met de gevolgen, zoals geboorteafwijkingen, hoge kindersterfte, leukemie, zenuwaandoeningen en hartklachten. Een kleinschalig Brits project om het aantal geboorteafwijkingen tegen te gaan dreigt deze maand te worden stopgezet wegens geldgebrek. Van Velzen vraagt het Nederlandse kabinet om dit te voorkomen.

Het project slaagde erin kennis te verwerven en zorg te verlenen aan de slachtoffers. Het ging om goede projecten die ongeveer 100.000 euro per jaar hebben gekost. Kindersterfte werd bestreden, door het verspreiden van foliumzuur werden geboorteafwijkingen tegengegaan, kankergevallen werden opgespoord en waar mogelijk bestreden. Parallel aan het verstrekken van het ter plekke moeilijk verkrijgbare foliumzuur werd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar effecten van gebruik ervan tijdens de zwangerschap, vooral bij mensen die met chemische stoffen van gifgasaanvallen in aanraking zijn gekomen.

Van Velzen: "Het zou ontzettend jammer zijn als dit onderzoek en de steun wegvallen door geldgebrek. De gezondheidszorg is in heel Irak en specifiek in het Koerdische gebied problematisch. Daardoor schiet de hulpverlening aan slachtoffers van gifgasaanvallen er snel bij in. Nederland zou door middel van deze ondersteuning een heel mooi gebaar richting de Koerdische bevolking maken."
Zie ook:
* Kom naar de Halabja-herdenking
* Geen enkel volk verdient zon lot
* Arrestatie Frans van Anraat van groot historisch belang * Geen afscheid van Irak