Demonstratie voor Vrije Verkiezingen in Wit-Rusland

Samenwerkingsverband organisaties demonsteren op de Dam

AMSTERDAM, 20060315 -- Donderdag tussen 17.00 en 19.00 wordt door vele verschillende (jongeren)organisaties een demonstratie gehouden op de Dam in Amsterdam voor vrije verkiezingen in Wit-Rusland. 19 Maart gaan de Wit-Russen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.


16 September 1999 zijn de eerste twee critici op het beleid in Wit-Rusland, te weten Victor Gonchar en Anatoly Krasovsky, verdwenen. 16 Staat in Wit-Rusland ook symbool voor deze verdwijningen en er zijn nog twee andere personen verdwenen die oppositionele uitingen deden. Van de laatste parlementsverkiezingen in 2000 is door internationale controleurs aangetoond dat er gefraudeerd is. Er zijn geen nieuwe verkiezingen geweest en dat parlement zit er nog steeds.


De afgelopen maanden zijn er verschillende acties gehouden om de aandacht op de situatie in Wit-Rusland te vestigen door verschillende organisaties. Zaken als een petitie houden en demonstreren zijn in Wit-Rusland verboden. De huidige president Victor Lukashenko heeft eerder op de Wit-Russische televisie al aangekondigd iedere activist die hem probeert tegen te werken: "..iets te laten zien wat die nooit meer zal vergeten." .


De deelnemende organisaties hopen op deze manier het publieke en politieke bewustzijn betreffende de (mensenrechten)situatie in Wit-Rusland te prikkelen. Er zullen verschillende mensen spreken en er zullen honderden ballonnen opgelaten worden van alle partijen ter symbool voor de democratie.
SGD Nederland