Gemeente Eindhoven

Persbericht 16 maart 2006, 77

Dag van de Leerplicht in Eindhoven goed verlopen

De leerlingen in de klassen die door de leerplichtconsulenten werden bezocht voor de Leerplichtquiz (de Burgh, het Stedelijk College Eindhoven en het Christiaan Huygenscollege) reageerden enthousiast.

De eerste en tweede klassen werden bezocht. De leerlingen reageerden heel positief en deden goed mee met de quiz-vragen. Het pakje kauwgum in het vooruitzicht doet tegenwoordig ook nog wonderen. De relatie met de tekst van een pakje sigaretten werd gauw gelegd.

Het viel bij de leerplichtconsulenten op dat veel leerlingen leerplichtig denken te zijn van hun vierde tot hun zestiende jaar. Het was voor de meeste schrikken dat ze zelfs het schooljaar waarin ze 17 worden, helemaal moeten afmaken. Het vakjargon woord âverzuimâ was velen totaal niet bekend en ook een woord als âverlofâ gaf heel verbaasde blikken. Waarom gebruiken we niet gewoon het woord spijbelen werd aan de leerplichtconsulenten gevraagd.

Over de ernst van het te laat komen werd fel gediscussieerd. De leerlingen kunnen veel redenen (beter bekend als smoezen) bedenken waarom zij er niets aan kunnen doen dat ze wel eens te laat komen. De leerplichtconsulenten legden uit dat ze niet bij Bureau Leerplicht terecht zullen komen als ze eens een keer te laat komen. Daar heeft school ook al de nodige schoolregels voor. De leerplichtconsulenten hebben wel benadrukt dat te laat komen ook spijbelen is en consequenties kan hebben. Een slimme leerling vroeg aan de leerplichtconsulenten hoe gecontroleerd kan worden of een leerling echt wel buikpijn heeft.

Het doel van deze actie: scholieren (en hun ouders) op de gevaren van schoolverzuim wijzen is ruimschoots behaald. 'Spijbelen' klinkt onschuldig', is de boodschap. Dat de ervaring leert dat het vaak een voorteken is van voortijdig schooluitval werd door de tekst op het pakje kauwgom in beeld gebracht en begrepen.

Bij de leerplichtquiz liep het Eindhovens Dagblad mee op het Stedelijk College Eindhoven en Omroep Brabant op het Christiaan Huygenscollege. contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.

(c) 2006 Gemeente Eindhoven