Ingezonden persbericht

Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie die de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens nastreeft. Zij voert actie voor beëindiging van ernstige schendingen van het recht op leven, van het recht niet te worden gemarteld, van het recht op vrijheid van geweten en van meningsuiting en van het recht niet te worden gediscrimineerd.

Datum
05 maart 2006

Aboutaleb geeft startschot liftactie

Studenten liften in 10 dagen vanaf de Dam naar Wit-Rusland

Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen, maandagmiddag om 16.00 uur, geeft dhr. A. Aboutaleb op de Dam het startschot voor de liftactie naar Wit-Rusland.
Met de actie Can I Get a Right zullen tientallen studenten afreizen naar Wit-Rusland, 'de laatste dictatuur van Europa', om vlak voor de verkiezingen in Wit-Rusland (19 maart) hun zorgen omtrent de mensenrechtenschendingen publiekelijk te uiten.

Tussen 14:00 en 16:00 uur zal er op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaatsvinden. Diverse bands zullen optreden en de studenten zullen elk hun eigen vervoersmiddel kiezen om de liftactie te beginnen (koets, fietstaxi, truck of anders).
De datum van de startmanifestatie is een toespeling op de datum van de gemeenteraadsverkiezingen: de studenten willen hiermee aangeven dat de mensenrechten in Europa nog steeds worden geschonden en dat verkiezingen niet overal in Europa zo vrij zijn als in Nederland.

Can I Get A Right?
Met de liftcampagne Can I Get A Right? Liften tientallen studenten tussen 6 en 16 maart naar de grens van Wit-Rusland. Onderweg zullen de studenten alternatieve stembiljetten verspreiden. De liftactie loopt via Bonn en Warschau, alwaar demonstraties georganiseerd worden en meerdere studenten zich aansluiten bij de liftactie. Drie dagen voor de verkiezingen in Wit-Rusland, op 16 maart, eindigen de lifters gezamenlijk aan de grens van Wit-Rusland (Bialystok, Polen), waar zij een eindmanifestatie zullen houden. In Bialystok zullen de alternatieve stembiljetten aan het volk van Wit-Rusland overhandigd worden.
De 16de dag van de maand is tevens een internationale dag van solidariteit met de 'verdwenen' oppositieleden en journalisten in Wit-Rusland.

Met het oog op de naderende verkiezingen, op 19 maart, lijkt President Alyaksandr Lukashenka (sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland) de druk op kritische stemmen nog verder op te willen voeren. Dit verhoogt ook de druk op de burgers die de verkiezingen willen aangrijpen om hun onvrede over de 'verkozen' regering te uiten.

Noot aan de redactie -