Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

Bureau Scholennetwerk

7 februari 2006

17 maart 2006 afsluitende scholierenmanifestatie

Scholieren regio Utrecht aan de slag met mensenrechten en migratie

'Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat. Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.'

Artikel 13 - Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

In januari 2006 zijn ongeveer 500 vwo-leerlingen van 10 scholen uit het Utrechtse Scholennetwerk gestart met het scholierenproject Mensenrechten en Migratie. Binnen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, economie en levensbeschouwing staan ze stil bij actualiteit en maatschappelijk belang van mensenrechten bij migratie, én bij hun eigen ervaringen met deze thema's. Tijdens de slotmanifestatie op 17 maart 2006 presenteren de leerlingen hun projecten aan elkaar en aan vooraanstaande wetenschappers en deskundigen.

Prins Claus Leerstoel

Onderzoek naar vraagstukken op het terrein van Mensenrechten en Migratie behoort tot het deskundigheidsterrein van professor Gaspar Rivera-Salgado, leerstoelhouder van de Prins Claus leerstoel in 2005. Het project is tot stand gekomen op instigatie van de Prins Claus Leerstoel en opgezet door het scholennetwerk van de Universiteit Utrecht in samenwerking met scholen uit de regio.

Meer informatie

Zie: http://mensenrechten.ivlos.uu.nl

Voor aanvullende informatie over project en organisatie van de slotmanifestatie kunt u contact opnemen met: Bureau Scholennetwerk, IVLOS, Project Mensenrechten en Migratie, Heidelberglaan 8, Postbus 80127, 3508 TC Utrecht, (030) 253 1737 (ma, di, do)

Coördinatoren van het project Mensenrechten en Migratie zijn Annemiek Jonker, a.m.jonker@ivlos.uu.nl en Marion Herens, m.c.herens@ivlos.uu.nl.

De deelnemende scholen zijn: Het Nieuwe Eemland (Amersfoort), Koningin Wilhelmina College (Culemborg), Openbaar Zeister Lyceum (Zeist), ORS Lek en Linge (Culemborg), Farel College (Amersfoort), CLV (Veenendaal), CLZ (Zeist), De Heemlanden (Houten), De Passie (Utrecht), De Werkplaats (Bilthoven).