Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht wetenschapsagenda maart 2006

Trefwoorden: HIV/AIDS, Zuid-Afrika, gevangenis

Promotie dhr. Sibusiso Sifunda
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.

Titel: "Ubudoda Abukhulelwa. The development and testing of a peer-led STI, HIV and AIDS prevention intervention for male prison inmates in South Africa."
Promotores: Prof.dr. H.W. van den Borne; Prof.dr. S.P. Reddy, MRC South Africa. Co-promotor: dr. R.A.C. Ruiter. Vrijdag 17 maart 2006, 14.00 uur

De dissertatie beschrijft de allereerste peer-led interventie op het gebied van gezondheidsvoorlichting gericht op gevangenen in Zuid-Afrika die op korte termijn worden vrijgelaten. Onderzoeken van westerse landen tonen aan dat gevangenen vijf maal vaker zijn besmet met HIV/AIDS dan de algemene bevolking. Als onderdeel van een effectieve interventie toegespitst op de context van de Zuid-Afrikaanse gevangenis, onderzochten we de betekenissen van de ziekte en inheemse interpretaties van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA s), HIV en AIDS. Een peer-led interventie toonde effecten op de lange termijn waarbij de experimentele groep vaardiger bleek in het beoefenen van veiligere seks, betere seksuele onderhandelingsvaardigheden vertoonde alsmede een grotere bereidheid om risicogedrag te beperken.

Universiteit Maastricht

Communicatie & Relatiebeheer

Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht

Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht

Tel: +31 43 388 5243 Fax: +31 43 388 5225

e-mail: hans.hasker@ssc.unimaas.nl

website: http://www.unimaas.nl