Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Feestelijke opening natuurvriendelijke oever Overvecht

9 maart 2006 - De gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben langs de singel aan de Dorbeendreef en Charmantedreef in Utrecht een natuurvriendelijke oever aangelegd. Leerlingen van twee basisscholen uit de Utrechtse wijk Overvecht zullen de "oevervecht" vrijdagmiddag 17 maart feestelijk openen.

De leerlingen van groep 6 van de Joannes de XXIIIe-school en van de Cleophasschool zullen samen met wethouder Van Kleef en waterschapsbestuurder De Jong de laatste hand leggen aan de natuurvriendelijke oever.

Zij doen dat door met z'n allen een `floramat' op z'n plek te leggen. Een floramat is een kokosmat die met diverse plantensoorten is ingeplant, zodat snel een goed begroeide oever ontstaat.

Zo'n bloemrijke flauwe oever biedt planten en dieren meer kansen dan een traditionele, steile harde oever. Ook zijn dergelijke oevers goed voor de waterkwaliteit vanwege hun natuurlijke zuiverende vermogen.

De natuurvriendelijke oever is geadopteerd door de twee scholen: de Joannes de XXIIIe-school en de Cleophasschool. De leerlingen gaan de ontwikkeling van de oever volgen door middel van het educatieve programma Watch. Ook zullen ze jaarlijks een zwerfvuilactie houden en/of een rol gaan spelen bij het afvoeren van het maaisel.

De gemeente gaat de oever onderhouden.

De totale kosten van de aanleg van de 350 meter lange oever bedragen EUR 80.000,--.