Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Politiek Cultureel Centrum ACU 30 jaar geleden gekraakt

Deze maand is het 30 jaar geleden dat Politiek Cultureel Centrum ACU - aan de Voorstraat in Utrecht- gekraakt werd. Sinds de kraakactie in 1976 is het ACU uitgegroeid tot een broedplaats voor culturele projecten en links radicale politiek. Het ACU heeft een onmisbare plaats in het Utrechtse uitgangsleven verworven. Tegelijkertijd heeft het ACU haar banden met de kraak - en actiebeweging al die jaren behouden. Het ACU viert haar verjaardag in stijl in het weekend van 17, 18 en 19 maart.

Geschiedenis

In 1976 kraakte een groep urgent woningzoekenden de panden Voorstraat 71 & 73. Enkele jaren geleden was de Auto Centrale Utrecht (ACU) hier gevestigd. Na twee jaar van opknappen kon voor het eerst de kraakkroeg, het filmhuis en de expositieruimte open. Met vallen-en-opstaan heeft het ACU geleerd te overleven. Dit goldt des te meer toen het ACU in 1997 het gekraakte ACU door de bewoners en gebruikers zelf werd aangekocht. De voormalige kraakkroeg was opeens een officieel café, de concertzaal moest plotseling aan geluidseisen gaan voldoen; de krakers gingen legaal.

Het huidige ACU

Na de aankoop heeft het ACU moeten knokken voor haar bestaan. Met enkele hoogte- en met nog meer dieptepunten is het ACU langzaam maar zeker omhoog gekrabbeld tot datgene het nu is: een uniek poppodium met een enorm diverse programmering en de stamkroeg van wereldverbeteraars, krakers en activisten.

Wekelijks zijn er minimaal twee avonden waar beginnende of bekende bands optreden. Maar iedere week staan er ook DJ's te draaien in het ACU; drum 'n bass, acid, techno, new wave, eigthies, gothic, electro en nog veel meer stijlen passeren met enige regelmaat de revue.

Op zaterdagmiddag is er in het ACU Kraakspreekuur Utrecht. Hier kunnen mensen hulp en advies krijgen over het kraken van panden in Utrecht en omstreken. Iedere maandag is er een politiek café. Bezoekers bespreken hier de politieke situatie vanuit een links radicale insteek. Tenslotte is er ook nog drie keer in de week een veganistisch restaurant. Hier kun je voor enkele euro's kiezen uit verschillende - volledig diervriendelijke - gerechten.

Verjaardagsfeest

De hele maand maart staat het ACU in het teken van de 30ste verjaardag van de kraakactie. Vooral het weekend van 17, 18 en 19 maart zal dit heugelijke feit uitgebreid gevierd worden. Verschillende bands zullen het ACU muzikaal feliciteren, het politiek café blikt terug op 30 jaar kraken en actievoeren in Utrecht en het filmhuis heeft een toepasselijk programma samengesteld. En dit is slechts greep uit het brede aanbod in de feestmaand maart.....


---