Roadmap for equality between women and men

E-quality

MEDEDELING VOOR DE PERS

Het Europese emancipatiebeleid is een volgende fase ingegaan. Na vijf actieprogramma' en een Raamwerkstrategie inzake gelijkheid van mannen en vrouwen heeft de Europese Commissie begin maart een 'Roadmap for equality between women and men' naar het Europees Parlement en de Raad van Ministers gestuurd. In dit spoorboekje voor de toekomst geeft de Europese Commissie aan waar de beleidsprioriteiten de komende jaren moeten liggen. Zie:
europa.eu.int/comm/employment(onderscore)social/news/2006/mar/com06092(underscore)roadmap(underscore)en.pdf

Op 17 maart geven Nederlandse Europarlementariërs, de FNV en enige deskundigen uit het Brusselse hun mening over de Roadmap. De sociaal-economische aspecten en de voornemens ten aanzien van het buitenlandbeleid (ontwikkelingssamenwerking en toetredingslanden) van de Europese Commissie staan centraal.

De bijeenkomst heeft tot doel om zowel de Europarlementariërs als de leden van het Nederlandse Parlement argumenten te geven op welke wijze de Roadmap aangescherpt kan worden. De implementatie van de beleidsvoornemens zal met name door de Lidstaten zelf moeten gebeuren, daarom wordt ook de link met het Nederlandse emancipatiebeleid gelegd. Verder wordt aandacht besteed aan Het rapport over de gelijkheid van vrouwen en mannen 2006 dat op 23 en 24 maart door de Europese Top in Brussel wordt besproken. Zie:
europa.eu.int/comm/employment(underscore)social/gender(underscore)equality/docs/com(underscore)2006(underscore)71(underscore)nl.pdf

De Roadmap bevat een aantal nieuwe elementen:

- doel van het emancipatiebeleid is niet meer alleen de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, maar ook de economische zelfstandigheid van het individu;
- gender mainstreaming wordt duidelijker dan voorheen ingevuld door exact te benoemen in welke dossiers het vrouwenbelang versterkt moet worden;
- nieuwe wegen worden ingeslagen zoals de koppeling van de gezondheidsproblematiek van vrouwen aan de milieuvraagstukken.

Sprekers op de bijeenkomst zijn:

- Corien Wortmann-Kool (Europarlementariër voor het CDA)
- Emine Bozkurt (Europarlementariër voor de PvdA)

- Marjolijn Bulk (FNV)

- Mary Mc Phail (European Women's Lobby, Brussel)

- Mirjam van Reisen (Europe External Policy Advisors, Brussel)
- Joke Swiebel (voormalig lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Nederlandse Coördinatie European Women's Lobby)

- Joan Ferrier (directeur E-Quality)

De bijeenkomst vindt plaats op 17 maart in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag van 14.00 tot 18.30 uur. Aanmelden graag via info@e-quality.nl.

Voor aanvullende informatie: raadpleeg onze website www.e-quality.nl of neem contact op met Marit van Overschot: 070-3129780 of 06-20442839.

E-Quality is het kenniscentrum voor emancipatie in de multiculturele samenleving. Hét centrum waar feiten, cijfers, onderzoeksgegevens en praktijkvoorbeelden samenkomen. Wat resulteert in onafhankelijke en objectieve analyse en advies voor politici en beleidsmakers bij rijksoverheid, provincie en gemeente. Met als doel de kwaliteit en effectiviteit van het beleid te verbeteren en ongelijkheden tussen vrouwen en mannen van verschillende etnische achtergronden verder te verkleinen.