Technische Universiteit Delft

Nieuwe P2P technologie voor televisie gelanceerd

In Amsterdam vindt op vrijdag 17 maart 2006 de Workshop on Technical and Legal Aspects of Peer-to-Peer Television plaats, over een revolutionaire manier van distributie van TV-programma's via internet. Tijdens de workshop zal het nieuwe, op open source software gebaseerde, peer-to-peer systeem Tribler gelanceerd worden.

Bij verschillende publieke omroepverenigingen, commerciële tv-zenders en kabel- en telecommunicatiebedrijven bestaat een levendige interesse voor de distributie van tv-programma's via internet. Waar er in de huidige opzet gebruik gemaakt wordt van centraal opgestelde computersystemen, wordt (onder andere) aan de Technische Universiteit Delft onderzoek gedaan naar tv-distributie via zogenoemde peer-to-peer systemen. De distributie gebeurt daarbij via grote groepen (normale) pc's van gewone gebruikers. Deze methode maakt het bijna kosteloos uitzenden van tv-programma's mogelijk en biedt perspectieven voor de start van nieuwe tv-zenders via internet. Bovendien garandeert deze methode een veel directere koppeling van de programmamakers met de kijkers. "Als de publieke omroepen gebruik zouden maken van peer-to-peer technologie, dan horen de hoge kosten voor datadistributie, zoals onlangs bij de Olympische Spelen, tot het verleden", aldus Johan Pouwelse die als onderzoeker betrokken is bij de ontwikkeling van de Tribler software.

Bij deze wijze van uitzenden is het zeer belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de rechten die rusten op het beeldmateriaal. Het gebruik van Creative Commons licenties vormt een mogelijke oplossing voor een aantal juridische knelpunten In de workshop wordt door onderzoekers, tv-producers uit binnen- en buitenland en deskundigen op het gebied van licenties de stand van zaken besproken van deze veelbelovende techniek.

De organisatoren van de workshop zijn actief in het (door de overheid gefinancierde) I-Share project, dat deel uitmaakt van het Freeband BSIK-programma, en bij Creative Commons Nederland/Kennisland, een in Amsterdam gevestigde stichting voor kennisprojecten.

Voor meer informatie over de Tribler software zie http://Tribler.org



Technische Universiteit Delft