Sociaal-Economische Raad

Openbare vergadering Sociaal-Economische Raad

16 maart 2006 pbfax

OPENBARE RAADSVERGADERING 17 MAART

Morgenochtend komt de Sociaal-Economische Raad om 10.15 uur in openbare vergadering bijeen. U bent van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan drie ontwerpadviezen: Toekomst van de PBO, Wetsvoorstel herziening concurrentiebeding en Wegnemen belemmeringen voor doorwerken na 65 jaar.

Toekomst van de PBO
De SER stelt in dit ontwerpadvies dat hij samen met de product- en bedrijfschappen een code wil opstellen voor goed bestuur. De code moet een wettelijke verankering krijgen en onderdeel gaan uitmaken van het toezicht van de SER op de product- en bedrijfschappen. De SER stelt vast dat de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie (PBO) voor bepaalde sectoren op economisch en sociaal terrein een nuttig en wenselijk instrument kan zijn in aanvulling op private instrumenten. Voorwaarde is wel dat andere sectoren - die geen behoefte hebben zich te organiseren in een schap - er geen last van hebben.

Concurrentiebeding
Het wetsvoorstel tot wijziging van het concurrentiebeding is op een aantal onderdelen onduidelijk, aldus het ontwerpadvies van de SER aan de Eerste Kamer. Hierdoor kan de rechtszekerheid voor zowel de werkgever als de werknemer in het gedrang komen. Dit klemt te meer omdat het juist de bedoeling van dit wetsvoorstel is de rechtszekerheid en de kwaliteit van wetgeving te bevorderen.

Doorwerken na 65 jaar
In dit ontwerpadvies staat dat het zeker mogelijk moet zijn om door te werken na het bereiken van de AOW-leeftijd, als een werknemer en zijn werkgever dit beiden willen. Daarvoor bestaan geen wettelijke belemmeringen. De SER wijst de mogelijkheid van een flexibilisering van de AOW-leeftijd per saldo af.

Tijdens de raadsvergadering wordt tevens afscheid genomen van de kroonleden Don (CPB), Bakker (DNB), Kolnaar, Asscher-Vonk en Van der Nat en van het ondernemerslid Fischer.