Tros

Afdeling Communicatie
Hilversum, 16-03-2006

Televisie
vermist
Uitzending vrijdag 17 maart
Nederland 2 - 21.30 uur

Cold case onderzoek naar vermiste marina

Tien jaar geleden vertrok de 30-jarige Marina Schulein uit haar moeders huis in Amsterdam om: "Iets te eten te gaan halen". Nooit meer is een glimp van Marina opgevangen, tenminste niet door haar moeder Riek Schulein. Marina had na het overlijden van haar vader heil gezocht bij verdovende middelen. Ze papte aan met Jamaicaanse en Antilliaanse dealers op de Zeedijk en stopte met haar werk in een bakkerswinkel. Ze veranderde van een mooie levenslustige vrouw in een door drugs verloederde junk. "Als ze dan weer niets te eten had, kwam ze bij mij bedelen om geld", zegt Riek. Zo ook die zomeravond in 1996. Eerverleden jaar hoorde Riek dat Marina op de avond van haar vertrek, betrokken raakte bij een heftige ruzie in een door de politie verdacht pand in de buurt. Na bijna tien jaar werd de tuin met radar afgezocht maar niets aangetroffen. Deze week bevestigde de politie dat ze zochten naar aanleiding van geruchten dat Marina in de tuin begraven lag: "Het was daar een komen en gaan van verslaafde mensen en enkele van hen zijn bij ons nog steeds in beeld". Serieuze plannen zijn in de maak om het politie-onderzoek opnieuw op te starten naar de nu al tien jaar vermiste Marina.

TERUG NAAR HUIS DOOR KIJKEN NAAR TROS-VERMIST
De vorige uitzendig van VERMIST heeft in ieder geval twee vermissingen opgelost doordat de gezochten het televisieprogramma zagen. De verstandelijk gehandicapte Corina uit Groningen kreeg zo te doen met haar verdrietige moeder in de Vermist-studio dat ze besloot naar huis te gaan. Corina (16) werd toen al vijf weken vermist en haar voogd en politie gingen ervan uit dat ze in handen was van loverboys. In VERMIST vertelt Corina hoe ze zich al die weken moest vermommen.

De 36-jarige Dokko keek diezelfde avond naar VERMIST op tv. De zigeunervrouw uit Limburg was in september vorig jaar vertrokken in het gezelschap van een door de politie gezochte overvaller. De familie kon niet geloven dat Dokko vrijwillig haar zoontje in de steek liet en haar zus vroeg geëmotioneerd of Dokko en haar vriend zich wilden melden. De criminele vriend voelde de grond onder zijn voeten heet worden nu de foto van Dokko bij VERMIST was getoond en stuurde haar naar huis. "Ik moest weg", bekent Dokko: "Hij is bang opgepakt te worden en het risico werd hem te groot." Wat Dokko allemaal overkwam bij thuiskomst, vertelt ze in VERMIST.