Gemeente Breda

Resultaten Bredase Burgerenquête 2005

De gemeente Breda voerde in september 2004 de 12e Burgerenquête uit. De resultaten en de uitkomsten van de Voorjaarsmeting zijn samengevat in een boekje.

Breda is en blijft volgens de ondervraagden een aantrekkelijke stad om te wonen. Een stad met goede voorzieningen op het gebied van welzijn, sport, onderwijs en cultuur. Het gemeentebestuur vindt deze jaarlijkse peilingen belangrijk om na te gaan hoe de Bredase inwoners denken over de gemeente. Wat vinden zij van hun stad, het gemeentebeleid, ontwikkelingen en plannen en de gemeentelijke dienstverlening? De informatie uit deze peilingen gebruikt het bestuur bij de verdere plannen voor de stad.

Een greep uit de uitkomsten van de Burgerenquête 2005: Minder dan de helft van de Bredanaars ergert zich wel eens aan zaken in de eigen woonomgeving: zwerfvuil, onderhoud van straten en stoepen, onkruid, groenonderhoud en hondenpoep. De ergernis neemt af in vergelijking met vorige metingen. Voorjaar 2005 ontvingen alle huishoudens de aanslag gemeentelijke belastingen. Lezers van de verschillende informatiebronnen over die aanslag waarderen de Belastingkrant van de gemeente het hoogst met een 7. De gemeente Breda heeft een nieuwe opzet voor de Open Monumentendag, waarbij beleving centraal staat. Eén op de tien Bredanaars bezocht in 2005 of 2004 de Open Monumentendag en is positief over de opengestelde panden. De Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) is bekend bij tweederde van de Bredanaars en 5% maakt er gebruik van. De bekendheid is het grootst bij bejaarden. Vragen over de luchtkwaliteit laten zien dat driekwart van de Bredanaars de lucht in hun buurt schoon vindt, ruim één op de tien vindt de lucht vervuild, de resterende 11% vindt het wel gaan. Onvoldoende schone lucht wijt men vooral aan verkeer, bedrijven en industrie.

Vrijwel alle Bredanaars komen wel eens in de binnenstad. Gebruik van de fiets neemt hiervoor jaarlijks toe. De fiets streefde de auto voorbij als nummer 1-vervoermiddel naar de binnenstad. Bij de parkeergarages scoren Chassé Parking en Garage De Prins het hoogst (7,5). Bij de fietsenstallingen is dat net als vorig jaar de Nieuwstraat, ook met een 7,5. Driekwart van alle Bredanaars heeft thuis een computer met Internetaansluiting. Driekwart daarvan heeft interesse in bepaalde vormen van dienstverlening van de gemeente. Zo hebben bijvoorbeeld ruim de helft van de internetbezitters belangstelling voor een gratis digitale nieuwsbrief van de gemeente. De gemeente Breda doet ook onderzoek via Internet. Een panel van bijna tweeduizend Bredanaars vult circa 3 à 4 keer per jaar via Internet een korte vragenlijst in. Bredanaars die een computer met Internetaansluiting hebben, kunnen zich aanmelden voor dit digipanel onder www.breda.nl/Breda/Feiten en Cijfers. Via Breda is het vernieuwingsproject rondom het station. De bekendheid van het begrip Via Breda nam toe, echter niet de bekendheid met de inhoud van het begrip. Bijna tweederde van alle Bredanaars van 6 jaar en ouder doet aan sport. Kinderen sporten meer dan volwassenen, maar doen minder aan sport dan 4 jaar geleden. De meest populaire sporten in Breda zijn fitness (conditie), tennis, toerfietsen (wielrennen), hardlopen, zwemmen, veldvoetbal en hockey. Vergeleken met vier jaar geleden is er weinig verschil. Wel won fitness aanzienlijk aan populariteit.

De Burgerenquête 2005 is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar bij de balie Voorlichting in het stadskantoor. Een samenvatting van de resultaten van de Burgerenquête 2005 is ook te zien op www.breda.nl/Breda/Feiten en Cijfers/Burgerenquêtes.

Breda, 17 maart 2005