Gemeente Wormerland


Onderzoek naar asbest in Zaanse bodem

17 maart 2006

In Wormerland heeft de Papierfabriek Van Gelder gestaan. Het bedrijf heeft tussen 1965-1981 25% van het totaal in Nederland verwerkte aantal asbestvezels tot asbestpapier verwerkt. Recent onderzoek van het ministerie van VROM naar de productie, verwerking en toepassing van asbesthoudende materialen in Nederland geeft aan dat het mogelijk is dat er asbesthoudend afval in de Zaanstreek in het milieu terecht is gekomen. Dit zou onder andere gebeurd kunnen zijn door het asbestgebruik in de Papierfabriek Van Gelder. Voor het terrein van Van Gelder is vanaf het begin bekend geweest dat er asbest in de bodem zit. De B&W colleges van de gemeenten Zaanstad en Wormerland gaan nu in kaart brengen of, en zo ja waar, er mogelijk ook op andere locaties asbest in de Zaanse bodem aanwezig is. Hoofddoelstelling voor beide gemeenten is, om risico's voor de volksgezondheid uit te sluiten.

Nader onderzoek
Om de aanwezigheid van asbest in de bodem in kaart te brengen, wordt een inventariserend onderzoek naar asbest in de Zaanstreek uitgevoerd. Deze inventarisatie zal een overzicht geven van alle bronnen die kunnen hebben geleid tot het voorkomen van asbest (in de bodem) in de Zaanstreek. Op basis van deze inventarisatie wordt bepaald of andere acties nodig zijn, en zo ja, welke.

Terrein Van Gelder Papier
Op het door de toenmalige gemeente Wormer in december 1980 van Van Gelder Papier gekochte terrein, inclusief slib-/bezinkvelden, zijn voordat de wijk Zuid-West er op werd gebouwd diverse bodemonderzoeken verricht en sanerende werkzaamheden uitgevoerd. U kunt hierbij denken aan saneren en afdekken van de bodem met een leeflaag (afdekken van de grond met een ondoordringbaar doek met daarop een schone laag grond). Dit is gebeurd onder het bevoegd gezag van de provincie. De asbestvezels kunnen op deze manier niet vrij komen. Zolang asbestvezels niet vrij kunnen komen doordat ze bijvoorbeeld bedekt zijn met een laag grond, zijn er geen risico's voor de volksgezondheid.