Rechtbank Leeuwarden


Dwangsom voor tentstal met wit in plaats van grijs dak

In de bouwvergunning voor een tentstal is als voorwaarde opgenomen dat het dak in lichtgrijs zeildoek moet worden uitgevoerd. Een gedeelte van het dak is met wit zeildoek bedekt en met groen windbreekgaas overspannen. De gemeente heeft de eigenaar tot 11 april 2006 de tijd gegeven om de stal van grijs zeildoek te voorzien, conform de bouwvergunning. Doet hij dat niet, dan verbeurt hij een dwangsom van 20.000 Euro per week tot een maximum van 100.000 Euro.

De eigenaar van de stal heeft de last onder dwangsom aangevochten bij de bestuursrechter. Hij heeft aangevoerd dat het grijze zeildoek hoogstwaarschijnlijk pas in de herfst van 2006 geleverd kan worden, zodat hij niet tijdig aan de last kan voldoen. Hij heeft het zeildoek niet eerder besteld omdat hij nog steeds met de gemeente in gesprek was over een andere oplossing.

De rechter heeft de eigenaar in het ongelijk gesteld. In zijn uitspraak van 14 maart 2006 overweegt de rechter dat de eigenaar van de stal al geruime tijd op de hoogte was van de noodzaak van de aanpassingen aan het dak. Over het tijdstip van de levering van het grijze zeildoek heeft de eigenaar van de tentstal onvoldoende zekerheid verschaft. Van de gemeente kan dan niet worden verlangd dat de uitvoering van de last onder dwangsom in feite voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

LJ Nummer

AV5288

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 17 maart 2006 Naar boven