Gemeente Rotterdam

Afscheid leden gemeenteraad 2002-2006

In de vergadering van de gemeenteraad van 14 maart is afscheid genomen van de leden die niet meer terugkeren. De vertrekkende raadsleden werden toegesproken door de burgemeester en de nestor van de raad. Zeven raadsleden ontvingen uit handen van de burgemeester een gemeentelijke of Koninklijke onderscheiding. Ze kregen de onderscheiding voor hun verdiensten op maatschappelijk, didactisch, cultureel, sociaal en bestuurlijk gebied.

Burgemeester Opstelten heeft ook het eerste publieksverslag over vier jaar gemeenteraad in ontvangst genomen. Het raadsverslag 2002-2006 beschrijft het werk van de gemeenteraad en commissies en diverse dossiers die de revue passeerden. Het is de eerste keer dat de Rotterdamse gemeenteraad een publieksverslag uitbrengt over zijn werkzaamheden. Hiermee wil de raad burgers actief informeren over en betrekken bij het raadswerk. Het verslag wordt verspreid via bewonersverenigingen, deelgemeenten, maatschappelijke organisaties en bibliotheken.

Inhoud Raadsverslag 2002-2006

Het raadsverslag 2002-2006 bevat een weergave van verschillende dossiers die politiek en bestuurlijk tot discussies hebben geleid. Verder wordt ingegaan op de gevolgen van het dualisme en de werkwijze van de gemeenteraad. In de afgelopen periode is rond een aantal onderwerpen actief gevraagd naar de mening van de burgers. Ook deze publieksactiviteiten, zoals De raad op straat, het vragenhalfuur in Nighttown, gast van de raad en de live uitzendingen via internet passeren de revue. Het verslag sluit af met feiten en cijfers over o.a. moties, schriftelijke vragen en initiatiefvoorstellen.

Het raadsverslag 2002-2006 is te downloaden op www.rotterdam.nl. Extra exemplaren zijn verkrijgbaar bij de Griffie van de gemeente Rotterdam, tel. 010-417 34 00.

Nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd

De nieuwe gemeenteraad is op 16 maart geïnstalleerd. Namens acht politieke partijen zijn 45 leden benoemd tot raadslid.

PvdA Leefbaar Rotterdam

Dhr. M.G.T. Pastors

Dhr. E.P. van Heemst Mw. M.J.J. van den Anker

Mw. P.M. Wijntuin Dhr. R. Sörensen

Dhr. M. Çelik Dhr. V.H. Reijkersz

Mw. B. Gülmüs Dhr. A.S. Mosch

Mw. F. Talbi Dhr. R. Buijt

Dhr. R. Moti Dhr. F. van der Hilst

Dhr. Z. Baran Mw. A.G. Fähmel van der Werf

Mw. J. Kriens Dhr. R.A.C.J. Simons

Dhr. M. Talbi Mw. H.C. van Schaik

Dhr. F. El Haji Dhr. H.M. Sonneveld

Dhr. H.P.L. Cremers Dhr. R. Schuurman

Dhr. L.C. Bruijn Mw. P.D.T. van Houte

Dhr. M.G.J. van Muijen Dhr. B. Madlener

Dhr. D. Hoogland

Dhr. M. Heijmen

Mw. J. de Jong

Dhr. C.G.J. Verbrugge

Dhr. T. Harreman

CDA SP

Dhr. L.K. Geluk Dhr. T.S.J. Cornelissen

Dhr. L.M.M. Bolsius Mw. J. Strörmann

Mw. K.M.T. Duys Dhr. L.P.M. de Kleijn

VVD
GroenLinks

Dhr. S. Hulman Dhr. O. Kaya

Mw. J.N. Baljeu Mw. J.J. Verwijs

Dhr. M.G.J. Harbers

ChristenUnie-SGP D66

Dhr. R.E. Oosterhoff Dhr. C.W.W. van den Berg

Drie tijdelijke commissies ingesteld

De gemeenteraad heeft drie tijdelijke commissies ingesteld en de leden benoemd. Het gaat om de commissie voor Bestuur, Veiligheid en Middelen (BVM), de commissie voor Economische en Fysieke Infrastructuur en Verkeer (EFI) en de commissie voor Sociale zaken, Volksgezondheid, Onderwijs, Cultuur en Sport (SOCS). De 45 raadsleden zijn verdeeld over de drie commissies.

De heer Cremers is benoemd als voorzitter van de commissie BVM; mevrouw Duys wordt de voorzitter van de commissie EFI en de heer Harbers is benoemd als voorzitter van de commissie SVOCS. De commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) blijft bestaan, onder voorzitterschap van de heer Cornelissen.

Nadat er een nieuw college is gevormd worden de definitieve commissies ingesteld.

Verkiezingsuitslag

De gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart leverde een opkomstpercentage op van 58%. Ruim 260.000 van de 450.812 kiesgerechtigden brachten hun stem uit op één van de achttien deelnemende politieke groeperingen. De PvdA kreeg 18 zetels en Leefbaar Rotterdam 14 zetels. De verkiezingen leverden het CDA, de SP en de VVD elk 3 zetels op. GroenLinks kreeg 2 zetels, D66 en de ChristenUnie-SGP elk 1 zetel.

Bron: Griffie, 17-03-2006