Provincie Overijssel

Steun voor Deventer projecten in Stedendriehoek

Gedeputeerde Staten willen de regionale ontwikkeling van de Regio Stedendriehoek met raad en daad ondersteunen. Vooral projecten en plannen in het Overijsselse deel van de Stedendriehoek kunnen rekenen op geld, ambtelijke inzet en een snelle behandeling.

De afspraken daarover worden samen met de inzet van Gelderland vastgelegd in een gezamenlijk contract met de Stedendriehoek. GS zijn onder meer van plan een financiële bijdrage te verlenen voor de aanpassing van de Amstellaan in de Rivierenwijk te Deventer. Voor die aanpassing stelt GS aan Provinciale Staten voor een bedrag van 2 miljoen euro uit het Actiefonds 2007 bij te dragen. Ze stelden eerder al 125.000 euro beschikbaar voor de verbouwing van het Productiehuis Oost-Nederland in Deventer en 680.000 euro voor de sanering van de waterbodems in het Havenkwartier. Daarnaast worden er procesafspraken vastgelegd over bijvoorbeeld de Overijsselse betrokkenheid bij het Havenkwartier (creatieve broedplaatsen), Bedrijvenpark A1, de Zandwetering, de Deventer (verkeers)poorten Zutphenseweg en Siemelinksweg en de voorkoming van vroegtijdig schoolverlaten en arbeidsmarktbeleid.

De zeven gemeenten in de Regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen) hebben vorig najaar een uitvoeringsprogramma vastgesteld voor de periode 2005-2007. Hierin geven ze aan welke projecten ze ter hand willen nemen om de uitvoering van de eigen ruimtelijke structuurvisie, de economische visie en de sociale perspectieven mogelijk te maken. Zowel Overijssel als Gelderland willen dit uitvoeringsprogramma steunen met extra geld en ambtelijke inzet. Met de afspraken over de Overijsselse inzet laten GS nu zien hoe ze de Deventer projecten uit het uitvoeringsprogramma willen steunen.Â

Gedeputeerde Staten van Gelderland maakten vorige week de afspraken bekend die ze willen maken met de Gelderse regioâs, waaronder de Stedendriehoek. De inzet van Gelderland heeft alleen betrekking op projecten in het Gelderse deel van de Stedendriehoek, dus niet voor Deventer. Die afspraken moeten nog door Provinciale Staten worden bekrachtigd. Als die daar ook mee instemmen, kunnen de afspraken van beide provincies met de Regio Stedendriehoek worden verwerkt in een gezamenlijk contract, dat dit voorjaar door alle drie de partijen wordt getekend.