Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Remkes lanceert vierhonderdbanenplan voor WAO-ers

Remkes lanceert vierhonderdbanenplan voor WAO-ers

17 maart 2006

De rijksoverheid creëert in de jaren 2006, 2007 en 2008 vierhonderd banen voor WAO-ers. Daarmee wordt 25 % van de rijksambtenaren die in de WAO zijn geraakt en herbeoordeeld zijn weer aan het werk geholpen binnen de rijksoverheid. Het reïntegratieproject gaat deze week van start onder verantwoordelijkheid van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
---

Automonteur (foto ANP) Bij de reïntegratie van arbeidsgehandicapten worden op het individu afgestemde maatregelen genomen. Voor mensen met een fysieke handicap wordt zonodig de werkplek aangepast, bijvoorbeeld door deze geschikt te maken voor een rolstoelgebruiker of door aangepaste apparatuur (zoals een spraakgestuurde computer of een toetsenbord met braille).

Belangrijkste doelstelling van het beleid blijft het voorkomen van arbeidsongeschiktheid door een strikte toepassing van de Arbowet. In dat kader zijn onder andere zorgmanagers en reïntegratiemanagers aangesteld. Zorgmanagers zien erop toe dat de Arbowet goed wordt nageleefd. Reïntegratiemanagers zorgen voor de reïntegratie van arbeidsgehandicapten. Door deze maatregelen zijn er bij de rijksoverheid relatief weinig arbeidsongeschikten. De instroomkans in de WAO bij het Rijk is zeer laag: 0,5 % eind 2004.

Toch wil de rijksoverheid een voorbeeldfunctie vervullen bij het weer in dienst nemen van WAO-ers. Daarbij is gekozen is voor een doelstelling die realistisch is en rekening houdt met de forse inkrimping van de rijksoverheid in deze kabinetsperiode. In de periode 2003 - 2005 is de personeelsomvang van het Rijk gekrompen met circa 6,5 % (circa 8200 personen).

Eerder dit jaar verweet de BOREA, de brancheorganisatie van reïntegratiebedrijven, de rijksoverheid onvoldoende oog te hebben voor de reïntegratie van WAO-ers. BZK wil graag met de BOREA in gesprek over de uitwisseling van cv's van te reïntegreren WAO-ers.