Politie Twente

Persberichten Politie Twente 17 maart 2006

Diefstal oud ijzer

Enschede

Een oplettende getuige meldde op donderdag 16 maart om 13.09 uur een diefstal van oud ijzer aan de Utrechtlaan in Enschede. Hij noteerde daarbij het kenteken van de auto, waarmee de verdachte was weggereden. De politie trof de betreffende auto aan op de Gelderlandstraat. Achter de auto zat een aanhangwagen geladen met oud ijzer. De automobilist, een 39 jarige Enschedeër bekende dat hij een van de onderdelen ongevraagd had meegenomen. De politie hield de verdachte aan. Nadat de verdachte in de politieauto had plaats genomen, raakte hij opgewonden en begon te schreeuwen. De verdachte probeerde voor in de auto te komen. De agenten lieten de verdachte daarop uitstappen en boeiden hem, hetgeen met het nodige verzet gepaard ging. Uiteindelijk kon de verdachte naar het bureau worden overgebracht. De auto met aanhanger werden eveneens naar het bureau gebracht voor nader onderzoek. Na verhoor kon de verdachte het bureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. (06-033790)

Onderzoek naar inbraken

Hengelo, Enschede

Vanaf september 2005 vonden met name in Hengelo en Enschede veel inbraken plaats in scholen en bedrijven waarbij de buit bestond uit TFT-schermen en computers. De inbraken vonden in de avond/nacht plaats. Vaak werd een ruit ingegooid en werd een nabij dat raam en van buitenaf zichtbare computer of monitor weggenomen. Reden voor de politie om extra toezicht te houden.

In de loop van het onderzoek kwam de politie op het spoor van twee verdachten, een 27 jarige man en zijn 20 jarige vriendin uit Hengelo. Zij werden respectievelijk maandag 13 en dinsdag 14 februari aangehouden. Zij worden ervan verdacht gezamenlijk 19 inbraken te hebben gepleegd. 13 inbraken vonden in Hengelo plaats (10 scholen, 3 bedrijven) en 6 in Enschede (2 scholen, 4 bedrijven). De verdachten verkochten de gestolen goederen en kochten van de opbrengst drugs. Tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt. Beiden zitten nog vast. De politie is bezig met een vervolgonderzoek dat met name gericht is op de opsporing van eventuele mededaders en helers van de gestolen goederen. (06-012960)

Veelpleger aangehouden

Enschede

Bij een winkel aan de Noorderhagen werd op donderdag 16 maart om 17.02 uur een winkeldiefstal gemeld nadat het personeel een man had betrapt op diefstal van een fles drank. De politie hield de verdachte, een 44 jarige Enschedeër aan. De verdachte bleek een veelpleger te zijn en werd daarop in verzekering gesteld en ter voorgeleiding opgesloten. Tevens had de verdachte nog een vonnis openstaan van 30 dagen hechtenis. De politie maakt proces-verbaal op. (06-022959)

Aanhouding na diefstal portemonnee

Enschede

De politie kreeg op donderdag 16 maart om 20.28 uur een melding van een mogelijke diefstal van een portemonnee bij een winkelbedrijf aan de Achterhofweg in Enschede. Een 45 jarige Enschedese vermiste haar portemonnee kort nadat zij bij de kassa goederen had afgerekend. Een getuige tipte haar dat hij had gezien hoe een man en vrouw een portemonnee hadden opgepakt, die op de grond lag. Het was alleen niet duidelijk of een van deze personen wel of niet de eigenaar was van de portemonnee. De politie stelde een onderzoek in en vroeg om beelden van de bewakingscamera. Daarop was duidelijk te zien hoe de man een portemonnee van de grond opraapte en deze aan de vrouw gaf. De politie hield het duo, een 53 jarige man en 51 jarige vrouw uit Hengelo, aan wegens diefstal. In de auto van de verdachten vond de politie de portemonnee van de 45 jarige vrouw. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. (06-034025)

Oplichting

Enschede

De politie hield op donderdag 16 maart om 20.50 uur een 21 jarige Enschedeër aan wegens oplichting. De verdachte had bij een winkel aan de Van Loenshof in Enschede met leugens emballagegeld weten te krijgen. Hij had het personeel verteld dat hij zojuist twee kratjes bier had ingeleverd en dat hij daarvoor geen bonnetje had ontvangen. Hij wist door zijn leugens het personeel aanvankelijk te overtuigen en incasseerde het geld, een bedrag van E 7,40. Het bedrog werd kort daarna ontdekt. De verdachte had in diezelfde winkel een fiets te koop aangeboden bij het prikbord. De politie nam daarom de fiets van de verdachte voor nader onderzoek in beslag. De verdachte is in verzekering gesteld en voor nader verhoor opgesloten. Tevens had de verdachte nog een vonnis openstaan van ruim 500 euro of zeven dagen hechtenis. Het onderzoek wordt voortgezet. (06-034026)

Drugsactie

Haaksbergen

De politie ontving de laatste tijd regelmatig meldingen van buurtbewoners van overlast en mogelijke drugshandel aan De Koamscher in Haaksbergen. Op donderdag 16 maart zette de politie daarom een actie op touw. Bij observaties rond de woning van de verdachte, een 30 jarige man werden in totaal acht personen aangehouden op verdenking van drugsaankopen. Zes van hen verdachten verklaarden een kleine hoeveelheid weed te hebben gekocht bij de 30 jarige. Deze drugs, een kleine hoeveelheid werd in beslag genomen. Na verhoor konden deze verdachten het bureau weer verlaten.

Daarop hield de politie de 30 jarige aan. De politie trof bij de verdachte meerdere gripzakjes weed en een geldbedrag aan. Daarna stelde de politie een onderzoek in de woning van de 30 jarige in en trof daar ongeveer 200 gram weed, benodigdheden voor de handel, zoals weegschaal, plastic verpakkingen (zgn. gripzakjes) aan. Ook trof de politie materialen aan voor het opzetten van een hennepkwekerijtje en 76 stekjes van hennepplanten. Genoemde goederen werden in beslag genomen. De politie heeft de verdachte voor nader verhoor opgesloten en zet het onderzoek voort. (05-084099)

Verkeerscontroles Dinkelland

Dinkelland

Op donderdag 16 maart heeft de afdeling Dinkelland van de politie Twente, in het kader van de maandelijkse Dinkellandse verkeersdag, op verschillende plekken in de gemeente verkeer gecontroleerd. In Dinkelland wordt iedere maand 1 dag gepland, waarbij een groot aantal medewerkers van deze afdeling worden ingezet voor het houden van verkeerscontroles. Op basis van klachten van burgers, die binnenkomen bij de wijkagenten, en op basis van eigen bevindingen van politiemedewerkers wordt er op specifieke plekken in de gemeente gecontroleerd. Belangrijke items deze maand waren roodlicht, snelheid en gedrag van bromfietsers. Gecontroleerd op snelheid is er binnen de bebouwde kom op de Bisschopstraat in Weerselo, op de Denekamperstraat in Ootmarsum en op de Nordhornsestraat in Denekamp. De roodlichtcontrole vond plaats op de kruising bij Frans op de Bult en de bromfietscontroles specifiek op de Hengelosestraat in Deurningen, maar ook op diverse andere plekken in de gemeente Dinkelland. De volgende overtredingen zijn bekeurd: 1x verlopen APK
3x constructiesnelheid bromfiets 4x niet dragen autogordel
2x snelheidsoverschrijding
2x geen kentekenbewijs bij zich hebben 1x afvallende lading

De afdeling Dinkelland van de politie Twente organiseert iedere maand een verkeersdag om zo de verkeersveiligheid in Dinkelland te verhogen. De cijfers van 2005 wijzen uit dat de verkeerscontroles effectief zijn geweest. Het terugdringen van het aantal verkeersongevallen in Dinkelland was een speerpunt in 2005 en dit blijft ook gehanteerd voor 2006. De politie heeft in 2005 hierin veel geïnvesteerd en dit heeft geresulteerd in een daling van 6% verkeersongevallen (23 ongevallen minder dan in 2004). Hoewel meerdere factoren van invloed zijn op deze cijfers, spelen de intensieve verkeerscontroles hierbij ook een rol. Met als gevolg een zichtbare vergroting van de verkeersveiligheid. Hoewel veel burgers de intensieve controles als vervelend ervaren, is het effect wel dat, bijvoorbeeld de gemiddelde snelheid daalt, en er minder ongevallen plaatsvinden. ( 06-033937)

Actie na inbraak

Enschede

De politie kreeg op donderdag 16 maart om 23.25 uur een melding dat een getuige twee personen volgde op de Ouverturestraat in Enschede. De getuige had gezien dat deze personen elk een computerkast onder arm hadden. Nadat de getuige de politie had gealarmeerd volgde hij de verdachten. Het duo liep in de richting van de Glanerbeek en volgens de getuige liepen de verdachten richting Duitse grens. De politie schakelde onmiddellijk de Duitse politie in kennis van de achtervolging. Op Duits grondgebied werden twee TFT-schermen en een computerkast aangetroffen. De politie kamde in samenwerking met de Duitse politie de omgeving uit met speurhonden. Vanaf Dusseldorf kwam omstreeks 00.50 uur een helikopter die geruime tijd boven het gebied heeft gespeurd. Er werden echter geen personen meer aangetroffen. De aangetroffen goederen zijn in beslag genomen en naar de herkomst stelt de politie nog een nader onderzoek in. De politie is zeer tevreden over de goede samenwerking en communicatie tussen de Duitse en Nederlandse politie en met de helikopter. (06-034078)

Monique Oude Wolbers: 053-4555588


---- --