Provincie Noord-Holland

16-3-2006

Onderwerp

Provincie stimuleert samenwerking waterketen

Yvonne de Groot

Partijen in de waterketen in Noord-Holland gaan intensiever samenwerken. De provincie Noord-Holland speelt daarin een stimulerende rol. Dat hebben GS vandaag besloten. Betere afstemming tussen waterschappen, drinkwaterbedrijven en gemeenten zal leiden tot kostenbesparing (en dus voordeel voor de burger) en milieuwinst.

Minder kosten, meer milieuwinst
De waterketen bestaat uit verschillende organisaties die allemaal een rol spelen op het gebied van drinkwaterwinning, distributie, riolering en waterzuivering. In de provincie Noord-Holland gaat het om 64 gemeenten, 3 waterschappen en 3 drinkwaterbedrijven. Deze partijen werken al samen, maar dat zou intensiever kunnen, aldus gedeputeerde P. Poelmann.
Zoals bij Waternet in Amsterdam, waar drinkwaterlevering, riolering en zuivering zijn samengevoegd. Maar ik kan me ook voorstellen dat organisaties een eerste stap zetten door afvalwaterakkoorden te sluiten
of hun storingsdienst of factureringssysteem te koppelen. Alle initiatieven die leiden tot kostenbesparing of verbeteringen voor het milieu, zijn interessant.

5 tot 10 % kostenbesparing
De provincie brengt de partijen bijeen om aan de hand van best practices de samenwerking op gang te brengen. Ook het ministerie van VROM wordt erbij betrokken. In Gelderland zijn ze al een stukje verder. Daar blijkt dat 5 tot 10 % kostenbesparing mogelijk is. Ook in Noord-Holland hoor ik dat dergelijke cijfers haalbaar zijn.Wel vind ik het belangrijk om snel en concreet aan de slag te gaan: op een jarenlang proces zit niemand te wachten, aldus Poelmann. De Noord-Hollandse gemeentes krijgen een brief van Gedeputeerde Staten

om ze op te roepen het waterdossier goed aandacht te geven in de nieuwe programma-akkoorden. En alle waterketenpartners ontvangen binnenkort een uitnodiging voor een conferentie.