Provincie Noord-Holland

16-3-2006

Onderwerp

Noord-Hollandse kustverdediging op World Water Forum

Yvonne de Groot

Watergedeputeerde Patrick Poelmann van Noord-Holland is komende week aanwezig op het vierde World Water Forum in Mexico-City. Namens Noord- en Zuid-Holland en Zeeland presenteert hij de befaamde Nederlandse aanpak op het gebied van kustverdediging en risk management.

Patrick Poelmann houdt een voordracht over het veiligheidsniveau van de kustverdediging. Een onderwerp waarvoor bij andere landen die aan een zee liggen, veel belangstelling bestaat. Internationaal gezien heeft ons land een heel hoog niveau, aldus de gedeputeerde. Onze ligging beneden zeeniveau spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het is voor andere landen met name interessant om te horen dat we blijven investeren in veiligheid.Ondanks de klimaatveranderingen is het bij ons veiliger dan ooit.We hebben er zelfs een nationale wet voor. Een ander belangrijk punt van mijn verhaal is onze aanpak van zwakke schakels in de kust. Met integrale plannen en een regionale aanpak zijn we zeer vernieuwend bezig. Die ervaringen deel ik graag met bestuurders uit andere landen.

Rampenbeheersing
Maar er is ook wat te halen voor de Nederlandse delegatie. Waar we minder van weten, is hoe je om moet gaan met feitelijke overstromingen. We zijn vooral gericht geweest op risicopreventie, waardoor de rampenbeheersing wat onderbelicht is geweest. Daar gaan we ons als kustprovincies de komende tijd op richten.

Nederlandse delegatie
Het wereldwijde driejaarlijkse congres met duizenden deelnemers heeft als thema Local actions for a global challenge Het congres bevat een groot aantal deelsessies over verschillende onderdelen. Naast risk management gaat het ondermeer om de rol van water bij ontwikkeling van landen, gezondheid, voedsel en milieu. Nederland is vertegenwoordigd door een zware delegatie met ondermeer ZKH kroonprins Willem-Alexander en staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schulz van Haegen en de gedeputeerden water van Noord- en Zuid-Holland en Zeeland.