Openbaar Ministerie

Tussenstand toxicologisch onderzoek Milosevic

Den Haag, 17 maart 2006

De hoofdofficier van justitie heeft vandaag de tussenstand van het onderzoek naar het overlijden van de heer Milosevic bekend gemaakt aan het Joegoslavië Tribunaal en de advocaat van de heer Milosevic.

Dit als vervolg op de melding van 12 maart van de voorlopige bevindingen van de sectie op het lichaam, met als voorlopige conclusie dat de heer Milosevic vermoedelijk is overleden als gevolg van een hartinfarct.

Na de sectie is begonnen met het toxicologisch onderzoek. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in de volgende voorlopige bevindingen:

Â


- Er zijn tot op heden geen aanwijzingen voor een vergiftiging aangetroffen.


- Een aantal van de aan de heer Milosevic voorgeschreven medicijnen is in het lichaamsmateriaal aangetroffen, echter niet in toxische concentraties.


- Er zijn tot op heden geen sporen van rifampicine aangetroffen.

Â

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft toegelicht dat rifampicine snel uit het lichaam verdwijnt en dat het niet aantreffen van sporen slechts inhoudt dat het onwaarschijnlijk is dat er enkele dagen voorafgaand aan het overlijden rifampicine is ingenomen of toegediend.

Â
Het toxicologisch onderzoek is nog niet afgerond en zal de komende week worden voortgezet, mede aan de hand van de door het Tribunaal deze week verstrekte medische informatie over de heer Milosevic.